Autisme

Wat is autisme?

Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis. Als je autisme hebt, oftewel autistisch bent, dan verwerkt je hersenen informatie op een andere manier. Met ‘informatie’ bedoel ik bijvoorbeeld dingen die je ziet en ruikt. Dit kan zowel negatief als positief zijn. Autisme is niet te genezen. Ruim 1 procent van de Nederlandse bevolking heeft autisme, zo’n 190.000 mensen.

Hoe zie je of iemand autistisch is?

Dat ligt eraan welke vorm van autisme je bedoelt. Er zijn namelijk 3 vormen van autisme die samen Autisme Spectrum Stoornis (ASS) worden genoemd:

  1. Klassiek Autisme

Dit is de zwaarste vorm van autisme. Mensen met klassiek autisme hebben moeite met communiceren, kunnen hyperactief of agressief zijn, vertonen vaak dwangmatig gedrag en slaapproblemen en somberheid komt vaak voor.

  1. Syndroom van Asperger

Dit lijkt een beetje op klassiek autisme vanwege de sociale problemen en de problemen met communicatie. Mensen met het Syndroom van Asperger hebben een grote fantasie, een neiging om veel te praten en een behoefte aan vriendschappen en relaties. Hiermee verschillen ze van klassiek autisme. Het is wel veel moeilijker voor ze om zich te verplaatsen in de ander en te begrijpen wat andere mensen voelen en denken.

  1. Pervasive Developmental Disorder Not Otherwise Specified (PDD-NOS)

Hier komen communicatieve en sociale problemen ook voor, maar in mildere vorm. Ze hebben vaak moeite om zich op anderen te richten en hebben een duidelijke achterstand in sociale omgang.

Zijn er ook voordelen van autisme?

Ik heb het nu vooral gehad over de nadelen van autisme, terwijl er ook veel positieve kanten zijn. Zo zijn mensen met autisme vaak opmerkzaam, creatief, leergierig, betrouwbaar, resultaatgericht en oprecht. Ze kunnen zich goed concentreren, zijn goed in plannen en probleemanalyses, hebben oog voor detail, kunnen goed organiseren en durven veel. Ook hebben ze een heel goed visueel geheugen, wat wil zeggen dat je beelden goed kan onthouden.

“Autisme gaat niet om vreemd gedrag, maar om ‘normaal’ menselijk gedrag in extreme mate”

Is er een behandeling voor autisme?

Autisme is ongeneselijk, maar er bestaan wel behandelingen voor. Deze behandelingen zijn om de problemen die autisme veroorzaakt te verminderen. Dit zijn therapieën om bijvoorbeeld zelfvertrouwen en zelfbeeld te versterken. Er zijn geen medicijnen voor autisme.

Autisme komt toch vaker voor bij mannen dan bij vrouwen?

Dat zeggen de meeste mensen inderdaad en dat is niet raar, want als je naar de testen kijkt komt daaruit dat 4 op de 5 mensen met autisme man is. Dit komt doordat meisjes over het algemeen beter zijn in het imiteren van sociale interacties. Meisjes en vrouwen kunnen autistische kenmerken dus beter verhullen en op de manier waarop autisme nu wordt getest, worden meisjes dus vaak over het hoofd gezien.

“Beroemde mensen met autisme? Charles Darwin, Bill Gates, Albert Einstein en Mozart.”

Wat is de oorzaak van autisme?

Het is niet duidelijk wat de oorzaak van autisme is, je wordt met autisme geboren en het heeft niet met opvoeding te maken. Wat invloed heeft op of een kind autisme krijgt als hij wordt geboren, is erfelijkheid en de leeftijd van de ouders bij de bevruchting. Hoe ouder de ouders, hoe meer kans op autisme bij het kind. Het is ook niet duidelijk welke genen een rol spelen bij het doorgeven. Ouders van een kind met autisme hebben bij het volgende kind 2 tot 8 procent meer kans om nog een kind met autisme te krijgen.

Hoe leven volwassenen met autisme?

Sommige mensen met autisme kunnen zelfstandig wonen, werken en kunnen omgaan met hun communicatieve beperkingen. Ze hebben een normale tot hoge intelligentie. Maar een groot deel van de mensen met autisme kunnen niet zelfstandig wonen en wonen bij hun ouders, in een speciale instelling of in een kleine wooneenheid.

Hoe kan je het beste communiceren met iemand die autisme heeft?

Als je een goed gesprek wil voeren met iemand die autisme heeft en duidelijk wil zijn, dan kan je op een paar dingen letten: wees expliciet, gebruik korte en directe zinnen, probeer je niet gekwetst te voelen omdat mensen met autisme vaak direct zijn, geef complimentjes en vermijd beeldspraak.

 

Geschreven in oktober 2018.

Create Your Own Website With JouwWeb