Sicilië
1. Inleiding
Ik houd mijn project over Sicilië door mijn favoriete boekenserie Maaike en Domenico. De persoon Domenico komt namelijk uit Sicilië en een deel van de boeken speelt zich af op Sicilië. Omdat de Etna eind december 2018 is uitgebarsten wilde ik ook meer over Sicilië uitzoeken.
2. Wat is Sicilië?
Sicilië is een eiland in de middellandse zee dat bij Italië hoort. Het is een zelfstandige regio van Italië: een regio met zekere mate van autonomie (zelfstandigheid).Het heeft namelijk extra zeggenschap over hun eigen bestuur en op financieel gebied.
De oppervlakte van Sicilië is 25.709 km², wat hem het grootste eiland van de middellandse zee maakt. Het heeft meer dan 5 miljoen inwoners en ongeveer 200 inwoners per vierkante kilometer.
Sicilië bestaat uit 9 provincies: Catania, Palermo, Trapani, Agrigento, Caltanissetta, Enna, Messina, Ragusa en Syracuse. Palermo is de hoofdstad. De provincies hebben in totaal 390 gemeentes.
Het woord Sicilië, in het Italiaans en Siciliaans ‘Sicilia’, is vernoemd naar een van de oudste volkeren in de geschiedenis van het eiland, de Sicelen.
3. Geografie
3.1 Ligging en klimaat
Sicilië heeft een middellands zeeklimaat. De winters zijn zacht, ook al regent het in de winter vaak. Op de hoge vlaktes van de Etna sneeuwt het soms. De zomers zijn warm met af en toe en wind vanuit de Sahara. Dan kan het erg warm worden, wel meer dan 40 graden!
Sicilië ligt in het middelpunt van de middellandse zee, tussen oost en west, tussen Europa en Afrika. Het is op de kaart te herkennen als de voetbal bij de laars Italië. Sicilië wordt ook wel “Trinacria” genoemd, afgeleid van de Griekse woorden voor ´drie´ (treis) en ‘kaap’ (akra), het eiland heeft namelijk een driehoekige vorm.
3.2 De Etna
De Etna is een actieve vulkaan in het oosten van Sicilië, namelijk in Catania. Het is, op de Stromboli na, de actiefste vulkaan van Europa. Ook de hoogste, actieve vulkaan in Europa! De Etna wordt lokaal ook de Mongibello genoemd, naar het Italiaanse woord ‘monte’ en het Arabische woord ‘gebel’ wat allebei 'berg' betekent. Tot ongeveer 2700 meter hoog is de Etna een schildvulkaan en de top is een stratovulkaan. Een schildvulkaan is een soort vulkaan dat vlakke hellingen heeft en een stratovulkaan is een hoge kegelvormige vulkaan.
4. Geschiedenis
Sicilië heeft een lange geschiedenis! De oudste sporen van mensen op Sicilië waren van zo’n 2 miljoen jaar geleden. Er zijn stenen gebruiksvoorwerpen gevonden, maar geen botten, waardoor het onduidelijk is wat voor soort mens er leefde.
Er waren meer sporen gevonden van de moderne mens vanaf 30.000 jaar geleden. De oorspronkelijke inwoners van Sicilië waren de Sicelen, Elymianen en Sicani.
Sicilië werd later, in de 8 eeuw voor Christus, gekoloniseerd door de Grieken. Ze hadden lange de macht over het eiland en hadden veel invloed op de architectuur en kunst.
Daarna veroverden de Romeinen het eiland, voornamelijk voor het verbouwen van graan, maar verder vonden ze het eiland niet zo interessant. Wel werden de Griekse tempels en theaters aangepast aan de Romeinse cultuur en brachten ze het christendom met zich mee. Hier is veel invloed van te zien, bijvoorbeeld door het bouwen van kerken.
Toen het Romeinse Rijk viel, werd Sicilië overheerst door de Arabieren. Een tijdje bloeide het eiland helemaal op: ze verdienden veel geld met handel en landbouw. De Arabische invloed is te zien in veel kathedralen en kerken.
Weer daarna -we zijn nog niet klaar- kwam Sicilië in de handen van de Normandiërs. Zij bouwden er forten en kerken.
Maar toen eindelijk, in 1860, hoorde Sicilië officieel bij Italië, waar het tot op de dag van vandaag nog steeds bij hoort. Omdat Italië niet echt als doel had om te investeren in Sicilië, zijn er nog weinig zichtbare gevolgen van. Het eiland kent nog steeds armoede, maar door het toerisme wordt er meer geïnvesteerd, zie hoofdstuk 5.5.
5. Cultuur
5.1 Taal
In Sicilië wordt naast Italiaans ook Siciliaans gesproken, een Italiaans dialect en Romaanse streektaal. Het wordt naast Sicilië ook gesproken in Zuid-Calabrië en Salento, hoewel het daar iets kan verschillen. De taal heeft 10 miljoen sprekers en het Latijnse alfabet.
5.2 Voedsel
De Siciliaanse keuken verschilt niet zo veel met de Italiaanse keuken, het is vaak iets kruidiger dan in Italië. De originele Siciliaanse keuken bestaat alleen uit de lokaal verbouwde producten en de vissen gevangen in de middellandse zee. Er worden veel verschillende kazen gemaakt en het is de grootste wijnregio van Italië. Drie Siciliaanse gerechten zijn:
- Pasta con le Sarde: Pasta gemaakt met voornamelijk sardientjes, maar ook rozijnen, wilde venkel en pijnboompitten. Het wordt op smaak gebracht met saffraan, citroen, ansjovis, saffraan, citroen, broodkruim, peper en zout.
- Biscetta alla palermitana: Biscetta alla palermitana is een biefstukje, gepaneerd met kruidig paneermeel. Het wordt op de grill klaargemaakt, vaak geserveerd met gegrilde groenten zoals paprika en courgette en gegarneerd met citroen.
- Brioche con gelato: een broodje met ijs erop! Het klinkt misschien als een rare combinatie, maar de toeristen in Sicilië kunnen je verzekeren dat het lekker is. Het is typisch Siciliaans.
5.3 Muziek
Sicilië kent veel verschillende christelijke muziek.
Siciliaanse fluitmuziek, friscaletto genoemd, is ook populair onder (meestal traditionele) Sicilianen, net als Messina's mannelijke koren en de "ciarameddi" (doedelzakken).
Franco Battiato, Carmen Consoli, Fratelli Mancuso en Ciccio Busacca zijn de beroemdste Siciliaanse muzikanten.
5.4 Kunst
De Siciliaanse kunst wijkt erg af van de Italiaanse kunst.
Sicilië heeft veel kunst door de vele volkeren die er geweest zijn: Griekse tempels, decoraties door Arabieren en Normandiërs en de grootsheid van Barok enzovoort. De Romeinen hebben relatief weinig sporen nagelaten.
Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Cappella Palatina; een oude kapel met Normandische, Byzantijnse en Arabische kunst in het hart van Palermo. Maar er zijn nog veel meer kunstmusea, veel te veel om op te noemen!
5.5 Toerisme
De toeristische structuren zijn op Sicilië minder ontwikkeld dan op het Italiaanse vasteland, maar het is een heel veelzijdig land. Sicilië wordt steeds meer door Nederlanders en toeristen in het algemeen ontdekt. Daardoor wordt er meer geïnvesteerd in bijvoorbeeld de infrastructuur, om het de toeristen zo makkelijk mogelijk te maken. De meeste toeristen komen Sicilië voor de natuur, de stranden en grote hoeveelheid oudheid die te vinden is. Voor de maffia (zie 6.1) hoeven de toeristen niet bang te zijn, je merkt er niets van als toerist.
5.5 Bezienswaardigheden
Er zijn veel verschillende dingen te doen op Sicilië, daarom is het zo moeilijk te kiezen! Sicilië heeft een prachtige natuur, mooie stranden, gezellige steden.
Je kunt bijvoorbeeld:
Hiken in Riserva dello Zingar: Riserva dello Zingar is een beschermd natuurgebied waar je alleen lopend heen kan met een mooie natuur en strandjes.
Gebouwen bekijken in Noto: Noto is een stad in de provincie Syracuse met veel mooie gebouwen. Dit komt doordat Noto na een verwoestende aardbeving in de zeventiende eeuw geheel opnieuw is opgebouwd in de barokke stijl.
Lopen over de krijtrotsen in Scala Dei Turchi: Scala Dei Turchi, een plaats in Realmonte, heeft krijtrotsen. Deze krijtrotsen worden ook wel trappen aan zee genoemd; het zijn rotsen gemaakt van krijtsteen, die door de eeuwen heen zijn uitgehold.
Juichen in het amfitheater van Taormina: Er staat een amfititheater in Taormina: een overblijfsel van een Grieks-Romeins theater dat nu wordt gebruikt voor concerten. Het heeft ook mooi uitzicht op de Etna.
Varen naar de Egadische eilanden: de Egadische eilanden zijn drie bergachtige eilanden voor de westkust van Sicilië: Favignana, Levanzo en Marettimo. De eilanden samen vormen de gemeente Favignana.
6. Politiek
In de loop van de geschiedenis werd Sicilië door Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Normandiërs en Spanjaarden overheerst, zoals je kan zien in hoofdstuk 4. In hoofdstuk 1 staat ook al dat Sicilië is verdeeld onder 9 provincies en onderverdeeld in 360 gemeentes.
Het Siciliaans Statuut van 1946 regelde dat Sicilië een vergaande autonomie kent, waarvan de regels ook in de Italiaanse grondwet uit 1948 staan. Daar werd Italië toen bijna tot gedrongen vanwege de drang naar zelfstandigheid in Sicilië, velen wilden zich zelfs helemaal afsplitsen van Sicilië. Daardoor kent Sicilië tot de dag van vandaag op het gebied van politie, transport, gezondheidszorg, landbouw, onderwijs en toerisme een grote mate van autonomie. Siciliaanse organisaties hebben de uitvoerende en wetgevende macht en zelfs de belastingen worden door Sicilië zelf vastgesteld.
In Palermo is een zetelende volksvertegenwoordiging met zo’n 90 leden. Deze volksvertegenwoordiging kiest de president en de ministers die samen het kabinet vormen.
6.1 Maffia
In Sicilië heb je maffia, in het Italiaans ‘mafia’. Maffia is het geheel van criminele organisaties, een bende misdadigers. De term wordt tegenwoordig ook gebruikt voor georganiseerde misdaad in het algemeen. Het woord is waarschijnlijk genoemd naar een toneelstuk van Giuseppe Rizzotto, getiteld ‘I Mafiusi di la Vicaria’. De oorspronkelijke maffia is ontstaan op Sicilië.
Maffia is een groot probleem in Sicilië. De maffia maakt een groot deel uit van de drugshandel over de hele wereld en heeft in 2003 naar schatting ruim 8 miljard omzet gemaakt in de handel. Ook in de wapenhandel hadden ze toen zo’n 1,5 miljard omzet gemaakt. In 2007 waren zo’n 25 procent van alle Siciliaanse bedrijven geld verschuldigd zijn en een bedrag van bijna anderhalf miljard per jaar betalen aan de maffia onder bedreigingen.
Bronnenlijst
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Sicili%C3%AB
- https://www.landenweb.nl/sicilie/taal/
- https://www.sicilievoorbeginners.info/
- https://www.klimaatinfo.nl/italie/sicilie.htm
- https://www.flydrivesicilie.nl/reisinformatie/geografie-sicilie
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Etna_(vulkaan)
- https://en.wikipedia.org/wiki/Music_of_Sicily
- https://www.reisjevrij.nl/10-hoogtepunten-van-sicilie-bezienswaardigheden-en-doen/
- https://www.sicilie.nl/
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Maffia
- https://www.landenweb.nl/sicilie/samenleving/
- https://www.sicilie.nl/handig/geschiedenis/
- https://www.sicilierondreis.nl/
- https://www.landenportal.nl/sicilie.htm
- https://www.anwb.nl/vakantie/italie/sicilie
- https://www.italie.nl/regios-en-steden/sicilia-palermo/algemene-informatie-sicilie/
- https://www.reishonger.nl/reistips/sicilie-een-eiland-vol-geheimen/
Geschreven in Januari 2019
Create Your Own Website With JouwWeb