Slime

Voorwoord

Slime, in het Nederlands ook wel slijm genoemd, is dè trend van 2017, en waarschijnlijk ook 2018. Bijna iedereen heeft wel van slime gehoord! Maar wat gebeurt er eigenlijk? En hoezo zijn er zoveel recepten? En wat zijn de recepten die echt werken?
Of je weet wat slime is, of als je het niet weet, dit verslag is iets voor jou!

 

Wat is slime?

 

Slime is een resultaat van een chemische reactie.
Het is een erg viskeuze vloeistof, dat wil zeggen dat het een erg dikke vloeistof is. Het trekt draden als je het uitrekt, en is niet plakkerig aan je handen.
Het is bedoeld als speelgoed voor kinderen om mee te spelen, maar de laatste tijd hebben mensen het ook. Het is erg rustgevend en fijn om mee te spelen.
Je kan het zelf maken of je kan het kopen in een winkel of online. De prijzen variëren, meestal tussen de 2,50 en de 10 euro, maar je hebt meer keuze bij Amerikaanse webshops.
Je kan het kneden en uitrekken, en meestal scheurt het niet als je het uitrekt. Het lijkt een beetje op putty en silly putty, maar dan veel zachter.
Er zijn talloze recepten om slime te maken, maar ze werken lang niet allemaal, daarom ga ik in dit verslag onder andere laten zien welke recepten werken.
Verder ga ik laten zien wat er gebeurt als je slime maakt, welke ingrediënten je kan gebruiken, weetjes, een woordenlijst, wat eenvoudige scheikunde en soorten slime. Wees maar niet bang, het gaat je niet vervelen!

 

Wat is de basis voor slime?

 

Voor slime heb je de basis en de activator nodig, en eventueel extra ingrediënten.

De basis zijn de vloeibare ingrediënten, die slime worden als je er de activator bij doet. Lees over activator in het volgende hoofdstukje.

Voor de basis heb je polyvinyl alcohol nodig. Polyvinyl alcohol zit in schoollijm en bijna alle andere witte lijm, in sommige doorzichtige lijm en in peel-off facemask. Je hebt ook polyvinyl alcohol poeder, maar hier is moeilijk aan te komen.
Als je lijm of polyvinyl poeder als basis gebruikt, moet je water toevoegen.

Je hebt ook extra ingrediënten die je bij jouw basis kan doen, zoals maiszetmeel, babypoeder, scheerschuim, lotion, babyolie. Hoe het je slime verandert staat in het hoofdstukje “Soorten slime en wat je er voor nodig hebt”.

Om je slime wat mooier te maken, kan je versieringen in je basis doen zoals glitters, kleurstof, pigment poeder en foamballetjes. Mensen doen de raarste dingen in slime! Paperclips, rijst, papier, verzin maar!

 

Activator en Borax.

  

Met de activator zorg je dat de basis slijm wordt.

Als activator wordt vaak borax gebruikt, dit kan boraxpoeder zijn, maar ook in andere producten zit borax, zoals sommige lenzenvloeistof en sommige wasmiddelen. Let op: je moet altijd goed opletten of er borax of borate in zit, anders werkt het niet. Er zijn heel veel lenzenvloeistoffen en wasmiddelen waar geen borax in zit. Je kan ook laundry starch gebruiken, dit lijkt erg op borax en werkt hetzelfde.

Borax is een naam voor natriumtetraboraat-decahydraat. In borax zitten de atomen boor, zuurstof, natrium en waterstof. Borax wordt gebruikt als schoonmaakmiddel. Het kan een beetje giftig zijn, dat is waarom veel mensen liever andere ingrediënten voor slime gebruiken. De meningen zijn er ook over verdeeld. Sommige mensen zeggen dat borax even giftig is als keukenzout, en anderen vinden dat je het niet moet inademen en altijd handschoenen moet gebruiken als je met borax werkt. Als je het in water oplost is het niet meer giftig. Fun fact: vroeger gebruikten kinderen borax in hun badwater! Het woord borax komt van boraq uit het Arabisch, wat wit betekent. Je koopt het dus als poeder, maar het kan er ook als een mineraal uitzien!

Als PVA en borax met elkaar worden gemixt, worden ze een soort van in elkaar gehaakt, waardoor het slime wordt. In het hoofdstukje PVA lees je daar meer over.

 

Atomen en moleculen

 

Om de scheikunde van slime te begrijpen, moet je wat van atomen en moleculen weten.

Atomen zijn de kleinste deeltjes van een stof waaraan je nog kan zien welke eigenschappen de stof heeft. Alles bestaat uit atomen. Jij, jouw huisdier, jouw huis, alles! Er bestaan 118 verschillende atomen. Als je wil weten welke er allemaal bestaan, moet je kijken in het ‘periodieke systeem der elementen’. Die staat op de foto bij de startpagina van deze website! Goud is een voorbeeld van een atoom. Er zijn nog kleinere deeltjes dan een atoom; de protonen, elektronen en neutronen die in de kern van een atoom zitten. Protonen zijn negatief geladen, en stoten elkaar af, en neutronen zijn neutraal geladen en houden alles bij elkaar. Elektronen draaien om de kern heen.

Moleculen zijn gemaakt van atomen. Er zijn heel veel combinaties mogelijk! Het molecuul waterstof bestaat bijvoorbeeld uit twee water-atomen, en een zuurstofatoom. Moleculen kunnen op verschillende manieren aan vast zitten.

 

PVA

 

PVA is natuurlijk erg belangrijk voor je slime. PVA is een afkorting van polyvinyl alcohol. Dit is een polymeer, dat betekent dat het een molecuul is met een lang stuk gelijke delen. Er bestaan natuurlijke polymeren, zoals rubber, en door de mens gemaakte polymeren, zoals polyester.

Polyvinyl alcohol bestaat uit koolstof, zuurstof en waterstofatomen. In het woord polymeer zit poly, wat veel betekent, en meer (moros) betekent stukje. Polymeer betekent dus veel stukjes. Polyvinyl alcohol, daar zit het woord poly in. Polyvinyl alcohol is dus veel vinyl alcohol, oftewel dat het een lange keten atomen achter elkaar is.  

Polyvinyl reageert met Borax, daarom vormt slime een niet plakkerige, dikke vloeistof, ook wel een non-newtonian vloeistof genoemd. Andere voorbeelden van non-newtonian vloeistoffen zijn shampoo en maiszetmeel met water (oobleck).

Als PVA en borax met elkaar gemixt worden, vormt de borax een dwarsverbinding met de lange keten PVA, zodat ze in elkaar komen te zitten en niet uit elkaar vallen. Je ziet dit natuurlijk niet gebeuren, omdat het zo klein gebeurt. Je merkt wel dat het steeds meer aan elkaar kleeft.

 

Soorten slime en de bestanddelen (wat je er voor nodig hebt).

 

Je hebt veel verschillende soorten slime, daarom ga ik er hier een paar laten zien:

-Basic slime.

Dit is de slime waar je alleen lijm, water en je activator nodig hebt.

  • Fluffy slime.

Hier zit ook scheerschuim bij.

  • Clear slime.

Dit is een basic slime, maar dan met doorzichtige lijm. De meeste soorten slime kan met witte of doorzichtige lijm gemaakt worden.

  • Butter slime.

Dit is een fluffy slime gemixt met een slime met maiszetmeel/babypoeder. Dit voelt harder dan normaal slime, en je kan het uitsmeren als boter.

  • Crunchy slime.

Dit wordt gemaakt met iets hards erin, bijvoorbeeld met kraaltjes.

 

  • Floam slime.

Dit is met floamballetjes gemaakt, en kan cruchy zijn.

 

  • Icee slime.

Dit is een erg speciaal slime. Het valt snel uit elkaar en wordt gemaakt met Fake Snow, dit is een soort poeder waar je water bij doet, en er dan uitziet als sneeuw

 

  • Glitter slime.

Dit is slime met veel glitter.

 

  • Scented slime.

Je kan ook een geurtje aan je slime maken!

 

  • Rainbow slime.

Dit slime heeft alle kleuren van de regenboog.

  • Jiggly slime.

Dit slime drilt heel erg, doordat er veel water bij zit.

  • Glossy slime.

Dit slime glanst mooi, doordat er olie en lotion bij zit.

  • Glow in the dark slime.

Het geeft licht in het donker! Dit maak je met een paar drupjes Glow-in-the-dark verf.

 

  • Magnetic slime.

Het is magnetisch! Voeg voor dit effect moet je een paar drupjes vloeibaar ijzer toevoegen.

 

Er zijn nog veel meer slime soorten, te veel om op te noemen!

 

Recepten voor slime

 

Er zijn duizenden recepten voor slime, maar er werken maar een paar. Dit zijn de werkende recepten voor slime!

 

  1. Borax slime

Ingrediënten: Lijm met PVA, water, boraxpoeder, twee kommen en iets om mee te roeren.

Stap 1: Pak een kom en meng de lijm met water. Zorg dat er evenveel water als lijm inzit.

Stap 2: Meng een eetlepel boraxpoeder met 250 ml heet water in een andere kom en laat het even afkoelen.

Stap 3: Begin in kleine hoeveelheden borax toe te voegen, en je zou zien dat het steeds dikker wordt.

Stap 4: Kneed het even met je handen als het nog een beetje plakkerig is, omdat dit vanzelf weggaat.

 

  1. Marshmallow slime.

Ingrediënten: Marshmallows, maiszetmeel en een magnetron.

Stap 1: Doe wat marshmallows in een kom, en smelt het in de magnetron voor 10-25 seconden.

Stap 2: Roer het goed tot het helemaal vloeibaar is.

Stap 3: Doe er maiszetmeel bij tot het niet meer plakkerig is.

Het is eetbaar!

  1. Psyllium slime.

Ingrediënten: Psylliumvezels en water.

Stap 1: Mix een eetlepel met een kopje water in de pan.

Stap 2: Zet het op hoog vuur en blijf roeren tot het kookt. Let op: gebruik een hoge pan omdat dit best hoog kan komen.

Stap 3: Laat het vijf minuten zachtjes koken en dan is je slijm klaar!
Dit slime kan je ook eten, maar het is beter om het niet te eten.

 

4. Maizena slime

Ingrediënten: Maizena en conditioner.

Stap 1: Dit is makkelijk: mix conditioner en maizena bij elkaar tot het steeds dikker wordt.

Stap 2: Begin het te kneden met je handen (kan wat plakkerig zijn in het begin!) tot je een zachte, niet plakkerige structuur heeft.

Dit is een fijn slime, maar je kan het heel slecht bewaren.

 

Weetjes over slime.

 

  • Wist je dat PVA voor heel veel dingen wordt gebruikt? Als verdikkingsmiddel, in sommige oogdruppels, als versterking in beton, als ondersteuningsstructuur, als waterdichtlaagje bij sommige producten, en nog veel meer!
  • Het bestaat al sinds eind 1976!
  • Heb je geen ingrediënten voor slime? Je kan dan even naar een van de duizenden slime video’s bekijken, waar ze spelen met slime.
  • Slime blijft best wel lang goed, vooral als je het met pure borax-oplossing hebt gemaakt en in de koelkast in een luchtdicht bakje/zakje bewaart. Het kan maanden goed blijven!
  • Je kan bubbels blazen met slime! Draai gewoon een rietje in jouw slime en blaas tot je een mooie bubbel blaast.
  • Er bestaan ook de-activators, die maken je slime juist weer zacht en plakkerig! Lotion en olie zijn een soort van de-activators, maar dan hele lichte versies.
  • Je kan natuurlijk slime maken door de ingrediënten apart te kopen, maar je kan ook slime kits kopen! Hier hoef je alleen alles met elkaar te mixen en dan krijg je slime! Slime-kits zijn vaak wel prijzig.

Geschreven in september 2018