Programmeren en computers.

 
Je weet vast wel wat een computer is, en misschien ook wel wat programmeren is. Programmeren is het maken van een (computer) programma.
Kijk gewoon even de hoofdstukjes door, en kom meer te weten over programmeren en computers.
 
 

1. Vragen over programmeren.

Is programmeren nodig?
Ja, want zonder programmeren kunnen computers (bijna) niets doen. Waar komt het woord programmeren vandaan?
Van program, programma ( Een reeks commando's die door een computer kunnen worden uitgevoerd ).
Waarvoor gebruiken we programmeren?
Voor computers.
Voor wie is programmeren?
Voor iedereen!
Zijn er verschillende soorten programmeren?
Ja, je hebt simpele soorten en ingewikkelde soorten. Bijvoorbeeld: Eerste generatie ( machinecodetaal ), En de makkelijkere: tweede generatie, derde generatie en vierde generatie.
Waar heeft programmeren mee te maken?
Computers, tablets, pc's, etc.
Waarvoor is programmeren ?
Om computers te programmeren.

 

2. Wat is een computer ?


- Een computer is een elektronisch apparaat dat op een geautomatiseerde manier informatie kan verwerken.
-  De computer kan alleen maar nullen en enen optellen. De computer werkt in een eigen taal. De taal van de computer is best makkelijk. Bijvoorbeeld: één korte en daarna één lange flits is een A. Eén lange flits en daarna drie korte betekent B. Zo heeft elke letter van het alfabet een code. Met 1 en 0 codes kan hij alles onthouden: letters, getallen, kleuren, vormen, noem maar op. De letter A heeft bijvoorbeeld de code 0-1-0-0-0-0-0-1. De letter B heeft weer een andere code, bijvoorbeeld: 0-1-0-0-0-0-1-0. Als jij dus een filmpje aan het bekijken bent op je computer, dan is je computer als een gek bezig met  enen en nullen te bekijken!

 

3. Verschillende soorten computers.


Computers om mee te nemen
Deze computers zijn makkelijk meenemen en overal te gebruiken. Heeft altijd een accu zodat hij zonder netvoeding kan werken. Alle draagbare computers hebben een beeldscherm. Bij sommige modellen zijn deze aanraakgevoelig.
Deze zijn er in 3 hoofdgroepen:
⦁ Laptops & notebooks – met een vast toetsenbord
⦁ Tablets – zonder toetsenbord
⦁ 2-in-1 hybride – met los toetsenbord

Vaststaande computers
Een vaststaande computer is een computer die op een vaste plek staat. Je kan deze computers dus niet makkelijk meenemen. De computer heeft namelijk geen accu en moet met het stroom verbonden zijn om te kunnen werken.
Deze zijn er in 2 hoofdgroepen:
⦁ Desktop – met losse monitor
⦁ All-in-One – computer en monitor in één
 

3. Hoe zit een computer in elkaar?


De computer bestaat uit allerlei onderdelen (componenten). Onder andere:
Harde schijf of SSD (Solid State Drive)
Moederbord
Toetsenbord
Videokaart of GPU (Graphics Processing Unit)
⦁ Geheugen of RAM (Random Access Memory)
Processor of CPU (Central Processing Unit).


- Wat doet die onderdelen?

Harde schijf: De harde schijf is een onderdeel van een computer, waar gegevens op bewaard kunnen worden.
Moederbord: Het moederbord is een onderdeel van de interne hardware van een pc. Het zorgt voor communicatie tussen verschillende onderdelen van de pc.
Toetsenbord: Het toetsenbord  van een computer is het apparaat waarmee met de hand gegevens kunnen worden ingevoerd. Het wordt ook wel met de Engelse term keyboard aangeduid.
Videokaart: Een videokaart, of grafische kaart, regelt de besturing van de beeldscherm.
Geheugen: Een computer heeft een geheugen. Het Computergeheugen zorgt dat een computer informatie kan op slaan voor later gebruik.
Processor: De processor is een van de meest belangrijke onderdelen van een computer. Dat is niet gek, want voor alle handelingen die je verricht met de computer slaat de processor aan het rekenen. Het is het rekencentrum van de computer. Of je nu muziek luistert, een webpagina opent of beweegt met de muis, alles wordt door de processor nauwkeurig berekend.
 

4. De eerste computer

 
De eerste computer was niet meer dan een rekenmachine! Dus tja, is een rekenmachine ook een computer? De eerste rekenmachines konden alleen maar rekenen en aftrekken, nog niet delen of vermenigvuldigen. En de eerste echte computer was een heel groot, zwaar ding! De meningen zijn er over verdeeld wie de eerste rekenmachine of computer had uitgevonden. In ieder geval lang geleden !
Over de eerste programmeur kan ik je wel meer vertellen.
Degene die programmeren bedacht, was een vrouw. Ada Lovelace. Zij bedacht dat je meer met een computer kon.
 

5. Weetjes over computers en programmeren

 
⦁ Computers en PC's worden alsmaar kleiner en elk jaar brengen merken nieuwe versies op de markt die zo klein zijn dat je ze nauwelijks nog kunt gebruiken. De Space Cube van Asus bijvoorbeeld is een klein vierkantje van vijf op vijf centimeter!
⦁ Gemiddeld blijft er per maand 2 gram vuil in je toetsenbord zitten.
⦁ Wist je dat de naam google bedacht is door iemand die erg van cijfers hield? Een van de oprichters van de zoekmachine google vond het woord Googol prachtig, dat is zo'n soort cijfer als miljoen en biljoen, maar dan groter: googol betekent een 1 met honderd nullen erachter! En dat werd Google!
⦁ Wist je dat dat eerste mailtje verstuurd werd tussen twee computers die naast elkaar stonden? Om uit te proberen of het netwerk werkte. En in de eerste mail stond: QWERTYUIOP - gewoon, de eerste regel van de letters op het toetsenbord!
⦁ De helft van de Nederlandse vrouwen wil haar wachtwoorden bekend maken in ruil voor een reep chocolade!
⦁ In 2014 kostte een 64GB MicroSD kaartje meer dan zijn gewicht in goud.
⦁ Gemiddeld blijft er per maand 2 gram vuil in je toetsenbord zitten. In heel Nederland stapelt zich zo per jaar 60 ton vuil op!
⦁ In 2006 werden in Nederland bijna 7 miljoen games verkocht, terwijl dat er in 2000 maar enkele honderdduizenden waren.
⦁ Programmeren wordt steeds populairder op scholen, de kans is groot dat je programmeren hebt op school of gaat krijgen.

 

 Dit was mijn verslag, ik hoop dat je er wat van hebt geleerd. Wil je een reactie achter laten, dat kan hieronder!

Geschreven in april 2017.

 

Add comment

Comments

There are no comments yet.