Dromen
1. Wat is dromen?
Dromen zijn de verzameling beelden, geluiden, gevoelens en gedachten die iemand ervaart als hij/zij slaapt. De wetenschap van dromen heet oneirologie oftewel ‘de leer van dromen’. Dromen komen vooral voor tijdens de remslaap ( zie volgend hoofdstuk) en duren meestal tussen de 5 en de 10 minuten.
Wat dromen precies zijn en waarom ze bestaan weet niemand, hoewel er wel vermoedens zijn. In het verleden waren er ook al verschillende theorieën. De Israëlieten vonden dat sommige dromen een boodschap van God waren. De Chinezen dachten dat het ziel tijdens dromen uit het lichaam trad, en daarom werd iemand ook nooit wakker gemaakt terwijl ze sliepen, de ziel zal anders verdwaald raken en de weg naar het lichaam niet terugvinden.
“Binnen slechts 5 minuten nadat we wakker zijn geworden, zijn we al 50% van onze dromen vergeten. Na 10 minuten verhoogt dit percentage naar 90%.”
2. Slaapcyclus
Elke nacht als je slaapt, heb je verschillende stadia van je slaap. Een daarvan is de remslaap, ook wel de droomslaap genoemd, maar een veel groter deel van je slaap, verkeer je in je non-remslaap (NREM-slaap) die ook weer uit verschillende stadia bestaat.
Het eerste stadium van (NREM)slaap is de overgangsfase van waken en slapen. Dit duurt 3 tot 5 minuten. Je kan nog makkelijk wakker worden door geluiden of slaapstuip (korte aanspanning van je spieren). Je spieren ontspannen en je lichaamstemperatuur daalt. Er zijn langzame oogbewegingen, je ogen draaien langzaam weg en het is moeilijk om ze open te houden.
Het tweede stadium is diepe slaap. Dit duurt ongeveer 30 tot 40 minuten. Je wordt niet meer zo makkelijk wakker van een geluid. Hier slaap je het meest: maar liefst 50% van je totale slaapduur per nacht.
Het derde stadium is zeer diepe slaap. Hoelang deze slaap duurt, verschilt doordat deze fase steeds korter duurt naar mate het later in de nacht wordt. Ook wordt het minder als je ouder wordt. Je hartslag is langzaam en regelmatig en je ademhaling is diep. Je bent erg ontspannen, en daardoor moeilijk wakker te krijgen.
Het vierde stadium is remslaap. Een volwassene verkeert ongeveer 20 tot 25% van zijn slaap in de remslaap. Rem staat voor Rapid Eye Movement (snelle oogbeweging). Bij remslaap is de hersenactiviteit hoog maar is er een maximale spierontspanning. Remslaap verkeer je in een heel unieke, andere hersenstaat dan normaal. Met name het visuele deel van je hersenen en het geheugen zijn in je remslaap erg actief. Vooral in deze fase krijg je dus dromen. Doordat kinderen langer slapen, hebben ze ook langere remslaap en dromen ze dus meer.
“We kunnen alleen dromen over een gezicht dat we al ooit hebben gezien”
4. Wat zijn lucide dromen?
Lucide dromen zijn dromen waarin de dromer bewust is dat hij droomt en zijn dromen soms zelfs kan bepalen. Lucide betekent ‘helder’ en daar wordt mee bedoeld dat de dromer helder is tijdens zijn droom en dus weet wat er gebeurt. Veel mensen streven ernaar om lucide te dromen, omdat het erg magisch is: je kan alles doen wat in het echt onmogelijk is. Zoals vliegen! Er zijn verschillende trucs om een lucide droom te krijgen.
- Het is als eerste belangrijk om je dromen goed te onthouden. Dit kan je doen om een dromendagboek bij te houden: een boekje waar je je dromen inschrijft.
- Zeg voor het slapengaan iets tegen jezelf zoiets als ‘ Ik wil bewust zijn als mijn droom begint’.
- Probeer zo lang mogelijk te slapen, zodat je remslaap zo lang mogelijk duurt.
- Houd overdag in de gaten of je droomt of niet, omdat je dit dan ook in je dromen gaat doen en je dan weet dat je droomt.
- Wek je lucide droom elektronisch op door bijvoorbeeld een speciaal slaapmasker met licht. Zo heb je bijvoorbeeld het Remee slaapmasker.
Er is maar één nadeel aan lucide dromen: dat je in je droom kan blijven ‘hangen’. Dat je liever droomt dan wakker bent, omdat jouw droomwereld leuker en spannender is.
5. Psychologische betekenis van dromen.
Dromen kunnen wat zeggen over je zorgen, je denkpatronen en je angsten. Dromen kunnen helpen een gebeurtenis te verwerken, maar ook om nieuwe ideeën te krijgen. Dromen kunnen je grootste wensen vervullen. Dromen kunnen fijn zijn, maar ook verwarrend of eng. Je kan last hebben van nachtmerries.
“Dromen zijn boodschappen uit ons onderbewuste”
- Sigmund Freud
Iedereen droomt anders, maar er zijn wel een paar onderwerpen waar veel mensen over dromen. Zoals dat je achtervolgd wordt of je tanden eruit vallen. Mensen zeggen ook dat dit een symbolische betekenis heeft: achtervolgd worden staat bijvoorbeeld voor dat je iets of iemand probeert te vermijden in het echte leven. Sommige mensen geloven wel in zulke betekenissen, maar veel mensen ook niet. Bijvoorbeeld hier is een droomsymbolen website.
Er zijn mensen die in zwart wit dromen (12 procent van de mensen) en mensen die zonder geluid dromen.
6. Droomt iedereen?
Iedereen droomt 4 tot 7 keer per nacht. Maar niet iedereen kan zijn droom herinneren, dat ligt aan hun droomgeheugen. Je kan eraan werken om je droomgeheugen beter te maken. Mensen onthouden zo’n 2 tot 3 keer per week hun dromen. Ongeveer 5% van de mensen onthoudt meer dan een droom per nacht en 15% beweert dat ze hun dromen nooit onthouden.
“Blinde mensen dromen ook. Ze horen geluid, herkennen geuren en voelen trillingen in hun dromen. Mensen die later in hun leven pas blind zijn geworden, zien wel beelden in hun dromen.”
Zoals in hoofdstuk 2 besproken, kunnen kinderen hun dromen beter onthouden doordat ze een langere remslaap hebben. Waar kinderen over dromen verschilt per leeftijd en geslacht. Vaak herinneren vrouwen hun droom beter dan mannen.
Dankjewel voor het lezen, ik hoop dat je er iets van hebt geleerd!
Geschreven in oktober 2018
Add comment
Comments