Levensmiddelentechnologie
1. Wat is levensmiddelentechnologie?
Levensmiddelentechnologie is het steeds verbeteren van producten en productiemethodes. Levensmiddelen zijn middelen die de mens nodig heeft om zich stand te houden, zoals onderdak en voedsel. Levensmiddelentechnologie is dus wat anders dan voedseltechnologie, levensmiddelen zijn breder.
Levensmiddelentechnologie combineert technologie, management en foodmarketing, maar heeft ook veel te maken met communicatie. Er moet gedacht worden vanuit de consument in termen van gezondheid, veiligheid, marketing, product, kwaliteit, management en bedrijfsvoering.
2. Hoe is levensmiddelentechnologie begonnen?
Dat ligt eraan wat je onder het woord verstaat. Als je er ‘voedsel bewerken’ mee bedoelt, dan kent levensmiddelentechnologie een lange geschiedenis. Mensen vonden hun eerste voedsel door jagen, vissen en verzamelen. Na de ontdekking van vuur kwam er meer verschillend voedsel. Later kwam er landbouw, een continue bron van voedsel. Door het uitkiezen van de meest productieve soorten, werd de productie verhoogd. Daardoor moesten de mensen het gaan conserveren (bewaren), dit deden ze door het te verhitten en daarna door roken en chemische conserveringsmiddelen. Zout en drogen werd ook gebruikt.
Men leerde fermenteren, gisten en andere manieren van voedsel te bereiden. Hierdoor kwam er een (nog) groter aanbod producten. Er kwam nog meer nieuw kennis en technologie, voor nieuwe producten en een verhoogde kwaliteit. En dat gaat vandaag de dag nog steeds door!
3. Welke soorten studies en beroepen zijn er bij levensmiddeltechnologie?
Je hebt de opleiding levensmiddelentechnologie voor wo en de opleiding voedingstechnologie voor hbo en mbo. Hier ben je meestal 4 jaar mee bezig. De toelatingseisen bij deze opleiding verschillen per hogeschool/universiteit. Bij de HAS hogeschool zijn dit de toelatingseisen:
HAVO:
Toelaatbaar met de volgende profielen:
- Economie en maatschappij + scheikunde.
- Natuur en gezondheid.
- Natuur en techniek.
VWO:
Toelaatbaar met de volgende profielen:
- Economie en maatschappij + scheikunde.
- Natuur en gezondheid.
- Natuur en techniek.
MBO:
- Niveau 4.
- Wiskunde en scheikunde worden sterk aanbevolen (wiskunde en scheikunde sluit aan op HAVO 5 eindexamenniveau).
Met deze opleiding kan je bijvoorbeeld productontwikkelaar, applicatietechnoloog, sensorisch medewerker, procestechnoloog, productiemanager, kwaliteitsmanager, adviseur kwaliteitssystemen, sales manager ingrediënten en inkoopmanager worden.
4. Hoe zou levensmiddelentechnologie er in de toekomst uitzien?
De toekomst van levensmiddelentechnologie daar kan je eindeloos over fantaseren. Want de toekomst van levensmiddelentechnologie is voor een deel het maken van nieuw eten! Dat is nodig, omdat de bevolkingsgroei erg hoog is waardoor we efficiënt voedsel moeten produceren om iedereen te voeden. Een paar ideeën:
- 3D-geprint voedsel, oftewel voedsel gemaakt in een 3D printer. Dit is al actueel, want er bestaat al een pop-uprestaurant genaamd Food Ink waar alles met de 3D-printer wordt geprint! Het servies én de gerechten.
- Kweekvlees, vlees gemaakt uit de stamcellen van een dier. Hierdoor is er veel minder landbouwgrond en voedsel over, die we weer kunnen benuttigen om gewassen op te verbouwen.
- Nanotechnologie, een iets ingewikkelder idee. De geur, smaak, voedingswaarde, maar ook de kwaliteit kan door nanotechnologie beïnvloed worden. Veel mensen zijn hier echter tegen, omdat men niet weet wat de risico’s er van zijn. Daarom is heeft de EU de verkoop van nano-voedsel ook verboden. Een voorbeeld van nanotechnologie is deze
- Nog gekker: niet meer eten! Volgens de onderzoeker Robert Freitas is dat een mogelijkheid. Hij ontwikkelde namelijk Nano robots die elke cel in het menselijk lichaam met gadolinium-isotopen meteen van energie voorzien. Dat zou betekenen dat we geen calorieën meer nodig hebben, maar nog wel onze vitamines en andere voedingssupplementen ergens anders uit moeten halen.
5. Is levensmiddelentechnologie iets voor mij?
Aan de ene kant niet, omdat het tegen de natuur in gaat, men nog niet goed weet wat de langetermijngevolgen zijn en het niet allemaal even gezond is (bijv. conserveringsmiddelen).
Maar ik merk wel dat ik het interessant vind. Ik weet veel over eten, vind het leuk om er dingen over uit te zoeken, houd van chemie en het lijkt me super om een nieuw soort voedsel te ontwikkelen.
Ik weet het nog niet precies.
Bronnenlijst.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Levensmiddelentechnologie
https://maken.wikiwijs.nl/bestanden/156025/Voedingsleer%20Ontwikkelcentrum.pdf
https://www.profielwerkstukscheikunde.nl/voeding-technologie
Create Your Own Website With JouwWeb