Architectuur

 

Wat is architectuur en wat zijn architecten?

 

Architectuur is de kunst en de wetenschap van het ontwerpen van een gebouwde omgeving zoals gebouwen, bruggen enzovoort. Rond 15 voor Christus werd al gezegd wat het belangrijkst was van architectuur, namelijk de stevigheid, de schoonheid en de bruikbaarheid.

Begrippen die vaak met architectuur worden verward, zijn bouwkunst en bouwkunde.
Echter is bouwkunst vooral de esthetische kant van bouwen. Esthetisch betekent dat het zich bezighoudt met schoonheid en kunst. Bouwkunde daarentegen, gaat meer over de technische kant, zoals de constructie van het gebouw.

Als bouwkunst de esthetische kant is, en bouwkunde de technische kant, wat is architectuur dan? Architectuur ligt er eigenlijk tussen in! Zoals ik al zei, gaat het bij architectuur over de stevigheid, schoonheid en bruikbaarheid. Deze drie dingen zijn in balans bij architectuur.

Een beoefenaar van architectuur heet een architect of een architecte. Hoe je een architect wordt en welke soorten er zijn, lees je in hoofdstuk 5.

 

Geschiedenis en stromingen van architectuur.

 

Architectuur kent een lange geschiedenis. Al heel lang bouwen mensen namelijk. We verdelen de geschiedenis van architectuur in vijf verschillende periodes:

  1. Prehistorie
    Mensen begonnen met het bouwen van een soort huisjes zodat ze niet in de open lucht of in grotten hoefden te slapen. Echter waren deze huisjes eerder handig dan dat er erg veel tijd aan hoe het eruit zag werd besteed. Grafheuvels daarentegen, waren vaak mooi versierd en er werd veel moeite in gestoken. Dit waren de verschillende grafheuvels door de prehistorie heen:

Steentijd: hunebedden, op elkaar gestapelde stenen met aarde. Deze had je in Engeland ook, Stonehenge genaamd.
Bronstijd: ringwalheuvels, heuvels met daaromheen een greppel omgeven door een wal.
IJzertijd: lijken werden vaak verbrand en daarna een heuvel overheen geworpen.

 

  1. Oudheid
    In de oudheid had je bijvoorbeeld de oude Egyptische architectuur, zoals bijvoorbeeld de Piramides van Gizeh. Deze piramides zijn een van de belangrijkste gebouwen uit de Oudheid, en er wordt nog steeds over gediscussieerd over hoe ze nou eigenlijk gemaakt zijn. Ze zijn namelijk gigantisch, en gemaakt van erg zwaar materiaal.

 

  1. De klassieken
    De belangrijkste stromingen in deze tijd zijn de Grieken en de Romeinen. Een belangrijk gebouw van de Grieken is de Parthenon, die nu nog steeds in Griekenland staat. Van de Romeinse architectuur is een belangrijk gebouw de Pantheon. Die namen lijken veel op elkaar! Binnen de klassieken waren er erg veel verschillende stromingen zoals Barok, Romanantiek, Classisisme, Historisme en Maniërisme.

 

  1. Neostijlen
    In deze tijd waren er vooral stromingen gebaseerd op de klassieken, maar dan gemoderniseerd. Zo had je bijvoorbeeld gotiek in de Klassieken, en in De Neostijlen neogotiek. Een gebouw uit de neogotiek is bijvoorbeeld de Kathedraal van Saint-Denis. In De Neostijlen werden er elementen uit de oude architectuur toegepast op nieuwe gebouwen.

 

  1. Moderne bouwkunst
    Toen had je het Modernisme. Dit werd niet alleen toegepast op architectuur, maar ook op andere kunst, zoals schilderijen. Een deel van modernisme was Catalaans Modernisme. Een belangrijk gebouw daaruit is de Casa Mila. De andere onderdelen van modernisme zijn bijvoorbeeld Historisme, Classisme, Gotiek, Barok en Maniërisme.

 

 

Beroemde architectuur voorbeelden.

 

Er is erg veel mooie architectuur in deze wereld. In Nederland alleen al is veel mooie architectuur, maar in de wereld  is natuurlijk nog veel meer prachtige architectuur. Alleen dat is véél te veel om op te noemen. Daarom noem ik er slechts zes; een uit de prehistorie, een uit de oudheid, een uit de klassieken, een uit de neostijlen, en twee  uit de moderne bouwkunst waarvan een uit Nederland.

  1. Prehistorie
    De Stonehenge is een grafheuvel in het Verenigd Koninkrijk die er ongeveer hetzelfde uitziet als een hunebed. Het is gebouwd rond 2300 voor Christus.

 

  1. Oudheid
    Het Parthenon is een tempel in Griekenland. Het is gebouwd voor de Grieksebeschermgod Athene in 447-432 voor Christus.

 

  1. De Klassieken. Het Parthenon is een oud amfitheater (Theater waar vroeger diverse gevechten werden gehouden). Het is in Rome gebouwd in de eerste eeuw na Christus, in opdracht van Vespasianus.

 

  1. De Neostijlen
    Kathedraal van Florence (ook wel Basilica di Santa Maria del Fiore of Duomo genoemd), is een kathedraal in Florence, Italië. De architect
    was Arnolfo di Cambio. De bouw begon in 1297 en eindigde in 1472.

 

  1. Moderne Bouwkunst
    Coin building. Dit is een gebouw in de vorm van een munt. Het wordt gebruikt als kantoor. Het is in 2010 afgemaakt. Niet zo lang geleden

      dus! Het staat in Adu Bhabi en is gemaakt door MZ-architects.

  1. Moderne bouwkunst.
    Kubuswoningen in Nederland lijken op gekantelde kubussen op een paal en zien er erg bijzonder uit. Ze zijn ontworpen door de Nederlandse architect  Piet Blom, en gebouwd in Helmond en daarna in Amsterdam.

 

Soorten architectuur

 

Er zijn verschillende soorten architectuur met verschillende functies.:

  • Woningen, ook wel huizen genoemd, zijn gebouwd zodat mensen erin kunnen wonen. Het biedt bescherming tegen verschillend weer (neerslag, wind), tegen binnendringende dieren en mensen en voor erg koude of erg hete temperaturen. Een huis kan verschillende kamers en andere onderdelen bevatten. Zo heb je: slaapkamers, woonkamers, badkamers, zolders, kelders, keukens, deuren enzovoort. Er zijn verschillende soorten huizen en verschillende manieren om ze in te delen:

 

-Rijtjeshuis: huizen die aan beiden kanten aan een ander huis vast zitten.

-Een vrijstaand huis: een huis dat niet vast zit aan andere huizen.

-Twee onder één kap: twee huizen die aan elkaar vast zitten.

 

-Appartement: Luxere versie van een bovenwoning.

-Bovenwoning: een huis op een hogere verdieping.

-Benedenwoning: huis op de begane grond.

-Maisonnette: een huis met meerdere verdiepingen.

-Herenhuis: een ruim huis met meerdere verdiepingen.

-Bungalow: een huis waar alles zich op de begane grond bevindt.

Je hebt ook nog vakantiehuisjes, studentenflats, eengezinswoningen en verzorgingshuizen.

 

  • Godsdienstige gebouwen.

Er zijn veel godsdienstige gebouwen. Godsdienstige gebouwen vinden religieuze bijeenkomsten plaats, zoals meditatie en gebed. 

Zo heb je:

-Kerk: gebouw van het Christendom.

-Moskee: gebouw van de Islam.

-Tempel: gebouw van het Hindoeïsme of het Boeddhisme.

-Synagoge: gebouw van het Jodendom.

De minaret is bijvoorbeeld een typisch islamitisch architectonisch kenmerk, namelijk de toren van een moskee. Minaretten zijn meestal hoge torens, soms los van de moskee maar in ieder geval hoger dan de rest van het gebouw en heeft een bolvorm. Een minaret is echt alleen een architectonische aanvulling op een moskee, het heeft geen religieuze functie.

 

  • Openbare ruimtes

Openbare ruimtes zijn ruimtes die toegankelijk zijn voor iedereen. Bijvoorbeeld overheidsgebouwen, bibliotheken, postkantoren, parken bossen en publieke instellingen. Openbare ruimte is de gemeenschappelijke fysieke (dat het tastbaar is) ruimte die mensen van een samenleving hebben. Hierbij komt natuurlijk ook architectuur kijken.

 

  • Civiele werken.

Civiele werken zijn bruggen, waterkering, kanalen, tunnels enzovoort. Eigenlijk alles wat aan de grond vastzit. Als je rondkijkt in bebouwd gebied zie je er heel veel van. Sommige civiele werken functioneel; ze doen wat ze moeten doen zoals het water afvoeren bij een kanaal, of auto’s over een rivier laten rijden. Soms zijn civiele werken gedeeltelijk of ook  ontworpen om er mooi uit te zien of mooi bij de rest van een gebouwde omgeving te passen.

 

Het beroep architect

 

Als architect/architecte ontwerp je gebouwen. Eerst veel op papier of in de computer, verschillende ontwerpen maken, tot detail uitwerken totdat je een definitief ontwerp hebt. Hiervoor moet je veel overleggen met anderen, zoals de gebruikers van het gebouw, de opdrachtgever, technici, enz.  Als je ontwerp dan uitgevoerd gaat worden, zul je altijd het project moeten blijven volgen, en nog steeds regelmatig overleggen en discussiëren.

Als architect ben je een creatief persoon die zijn ideeën vertalen in gebouwen en dat dat gebouw ook nog eens functioneel en bruikbaar moet zijn voor de uiteindelijke gebruikers.

Als je architect wil worden dan moet je minimaal een havo of vwo-opleiding hebben gedaan. Daarna moet je naar de Technische universiteit of Academie van Bouwkunst. Wanneer je je studie doet, kan je verschillende richtingen kiezen,  zoals bijvoorbeeld:

  • Architectonische Techniek
  • Constructie
  • Projectmanagement
  • Binnenhuisarchitectuur
  • Stedenbouw
  • Tuin- en landschap architectuur.

Een binnenhuisarchitect is bijvoorbeeld een architect die zich vooral richt op de binnenkant van het huis, zoals de functie van de ruimte, het licht, de kleur, de ruimte indeling, de inrichting enzovoort.

Als iemand is geslaagd dan komt hij architectenregister, een lijst van alle architecten.

 

Geschreven in september 2018.

 

 

Create Your Own Website With JouwWeb