Vegatarisme

Vlees en vis; waarschijnlijk heb jij het bij je avondeten nog gegeten. Niet zo verwonderlijk, want de meeste mensen eten vlees en vis. Maar er zijn steeds meer mensen die aan het afbouwen zijn met dierlijke producten. Zo heb je veganisten, lacto-vegetariërs, ovo-vegetariërs, ovo-lacto vegetariërs, Pollotariërs, pescotariërs en pesco-pollotariërs. Hiernaast zie je wat ze wel en niet eten.

Wat is het verschil tussen vegetariërs en veganisten? Vegetariërs die focussen zich alleen op wat ze eten (geen eieren, zuivel, gevogelte, vis, vlees) terwijl veganisten zich ook op hun levensstijl focussen (geen leren schoenen, geen zijde etc.).


Dit is misschien verwarrend: vegetariërs eten toch alleen geen vlees, vis en gevogelte? Dat wordt in de volksmond inderdaad wel gezegd. Dat komt doordat in de volksmond ovo-lacto-vegetariër vaak wordt afgekort tot vegetariër.

Let op: ik ga het in dit verslag over lacto-ovo vegetariërs hebben, maar ik kort het toch af tot vegetariër.

Maar waarom zou je vegetariër worden? Mis je dan geen belangrijke voedingstoffen die in vlees zitten? Het is toch niet natuurlijk? En is het niet even erg om een dier te doden dan om een plant de doden? Al deze vragen behandel ik in dit verslag.

Waarom mensen vegetarisch zijn.

  1. Je veroorzaakt minder dierenleed.
  2. Het is beter voor het klimaat en milieu. De veehouderij zorgt namelijk voor 15% van alle broeikassen. Ook is er voor een kilo vlees erg veel voer en water nodig. Het zorgt het voor het kappen van tropisch regenwoud en het verdwijnen van biodiversiteit.
  3. Het is wetenschappelijk bewezen dat vegetariërs gezonder zijn dan niet-vegetariërs en minder kans hebben op kanker, hart- en vaatziektes, diabetes en obesitas.
  4. Zo mogen Joden alleen vlees waar geen bloed in zit. Hindoes mogen gene koeien eten omdat koeien heilige dieren zijn en ze eten vaak ook geen andere dieren omdat ze geloven dat als mensen sterven, ze terug keren naar een dier. Moslims eten geen varkens.

 

Mis je geen belangrijke voedingsstoffen die in vlees zitten als je vegetarisch bent?

In vlees zit zink, ijzer, vitamine A, D, B1, B2, B6 en B12.

Zink zit ook in granen, kaas, brood, peulvruchten, zuivel en noten.
IJzer zit ook volkorenbrood, groentes en bijvoorbeeld aardappels.
Vitamine A zit ook in groente, fruit en boter, en wordt toegevoegd aan margarine.
Vitamine D wordt aangemaakt door je lichaam met zonlicht. Ook wordt het toegevoegd aan margarine en halvarine.
Vitamine B1 zit ook in graanproducten.
Vitamine B2 zit ook in graanproducten, groente en fruit en zuivel.
Vitamine B6 zit ook in eieren, aardappelen, graanproducten en peulvruchten. Ook zit het in andere producten in kleinere hoeveelheden.

Zo zie je dat de vitamines en mineralen die in vlees zitten, ook in ander voedsel zit!

Maar dan heb je nog een vitamine, namelijk vitamine B12, dat is een iets moeilijkere. Dat bespreek ik in het hoofdstukje hieronder.

Wat is vitamine B12 en hoe krijg je het binnen?

Vitamine B12 is een vitamine die zelf alleen in dierlijke producten zit, maar er zijn ook bacteriën die B12 produceren. Als je vegetariër bent zit het dus nog steeds in eieren en zuivel, hoewel het daar moeilijk uit op te nemen is. In bijvoorbeeld rundvlees zit dus veel B12, terwijl het dier zelf geen B12 produceert. Hij haalt zijn B12 namelijk uit wat hij eet. Nee, niet gras, maar wel de modder die hij mee-eet met het gras! In modder zit namelijk bacteriën die B12 produceren. Vroeger, in de oertijd aten mensen dus nog heel natuurlijk, met modder en al, en kregen zo dus genoeg B12 binnen! Met óf zonder vlees.

Ik heb het nu gehad over de gezonde stoffen die in vlees zitten, maar er zitten ook veel ongezonde stoffen in! Zoals verzadigde vetten, veel zout en chemicaliën.

Het is toch niet natuurlijk?

De meeste mensen geloven graag dat hun voorouders veel vlees aten en dat het daardoor onnatuurlijk is om geen vlees te eten. Maar is dat wel zo? Als we vroeger zo’n goede jagers waren, waar zijn onze jagerskenmerken? Onze tanden en ons darmstelsel verschilt met dat van roofdier. Ook is onze reukzin niet ontwikkeld en hebben we geen klauwen. Ook eten onze naaste verwanten (Chimpansees) nauwelijks vlees. Het heeft dus best wel gekund dat onze voorouders grotendeels vegetarisch leefden. En, zoals in het vorige hoofdstukje besproken, hadden ze toch geen tekort aan B12!

Even een andere gedachte: In China worden katten en honden gegeten. Dat wordt in het Westen als een verschrikkelijk iets gezien. Maar, zijn wij eigenlijk niet eens een haar beter? Waarom heeft een kat wel het recht om te leven, maar een koe niet? Omdat de mens katten en honden als huisdier houdt, en hen ‘lief’ vindt?

 

Dit was mijn verslag over vegatarisme. Iets anders dan normaal, namelijk nu een betoog en iets korter! Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen.

Geschreven in oktober 2018

Ben jij voor of tegen vegetarisme?