Curaçao


Curaçao is een eiland in de Caraïbische zee voor de kust van Venezuela. 
Ik doe dit project omdat ik in Curaçao woon en wat meer over Curaçao te weten wil komen

 

Geschiedenis


De geschiedenis van Curaçao gaat voornamelijk over slavernij en landen die Curaçao wilden veroveren.
Rond 2300 en 2900 jaar voor Christus kwamen er voor het eerst bewoners op Curaçao, dat toen vermoedelijk nog aan het land vast zat. Dit waren Indianen. In het begin was het moeilijk daar te leven, want van sommige dingen die indianen gebruikten waren er niet, en dingen waar ze niets mee hadden waren er in overvloed. Maar uiteindelijk waren ze er helemaal gewend aan.
Even later, in 1499, ontdekte de Spanjaard Alonso De Ojeda Curaçao. De indianen leken hem wel handig voor het werk op de plantages. Dus in 1515 waren vrijwel alle indianen slaven geworden. Pas een paar jaren later toonden de Spanjaarden ook interesse in Curaçao. Er waren een paar voordelen aan het eiland, maar ook veel nadelen. De grond was te droog voor gewassen, er zat geen goud of zilver in de grond, enzovoort. Dus besloten ze weer weg te gaan. De slaven konden weer vrij leven.
Toch zag de WIC uit Nederland wel wat in Curaçao, en ze besloten dat Curaçao van Nederland werd. In plaats van door de nadelen weg te gaan, ruimden ze ze op. Zo maakten ze de Annabaai voor meer water, en vervoerden ze eten. De WIC bouwden ook een fort, fort Amsterdam.
Nu Curaçao een veel beter land was, wilden de Spanjaarden het weer heroveren. Ze ontvoerden Indianen en wilden informatie hebben van waar de forten waren, waar de voedselvoorraden waren etc. Uiteindelijk gingen Spanjaarden met schepen naar Curaçao, maar er was storm. Ze hebben Curaçao nooit bereikt, en Curaçao bleef van Nederland. Maar in 1791 ging WIC failliet, Curaçao werd een kolonie van Nederland.
In 1795 kwamen de slaven in opstand op het eiland. De leider was de slaaf Tula. De opstand duurde niet lang en was vanzelf opgehouden.
In 1800 werd Curaçao weer bezet door het Verenigd Koningkrijk. In 1803 werd de bevolking van Curaçao verdreven. De Engelsen gingen daarna weer weg. In 1807 veroverde de Engelsen het eiland weer. In 1816 werd Curaçao weer teruggegeven aan Nederland.

Het is een heel landen spel geweest, maar nu is Curaçao nog in Het Koninkrijk Der Nederlanden.


Bodem en klimaat


Curaçao heeft een steppeklimaat. De gemiddelde temperatuur is 30 graden. Curaçao heeft bijna geen seizoenen, maar wel een regentijd. Deze is van oktober tot januari. De rest van het jaar is het erg droog. Daarom is de grond ook droog. Toch zijn er ongeveer 500 plantensoorten, waaronder cactussen. Er zijn ook palmbomen, maar die groeien oorspronkelijk niet in Curaçao, de Spanjaarden ( Zie geschiedenis) hebben ze erheen gebracht. 
De plantengroei van Curaçao verschilt een beetje, er zijn plekken waar bijna niets groeit door de droogheid, en er zijn plekken waar wel veel groeit, daar zit soms een laagje basaltstof dat rijk is aan mineralen. Het varieert dus een beetje, regentijd of geen regentijd, droge plek of niet....
 

Cultuur


Zoals ieder land, heeft Curaçao een cultuur. Hier laat ik een paar culturele dingen zien.
Carnaval
Het hele jaar verheugt Curaçao zich erop: Carnaval. Je ziet optochten, prachtige kostuums, sieraden, felle kleuren, veren, muziek, hoeden en nog veel meer feestelijks. Dit is een van de feesten die het meest gevierd worden in Curaçao.
Eten
In Curaçao heb je Nederlands eten, maar ook Amerikaans eten, en je kan Chinees, Braziliaans, Japans, Thais, Italiaans, Argentijns eten en nog meer. Vis wordt rond het eiland gevangen. Een paar lokale gerechten van: gebakken vis, stoofschotel van geitenvlees, stoofschotel van leguaan, Groene papaya, lokale knobbelige komkommer, kool gesmoord met corned beef, okrasoep en cactussoep, gebakken bananen, bakbanaansoep en nog veel meer.
De gewoonte op Curaçao is om in de middag warm te eten, en in de avond maar een klein beetje.
Muziek
Curaçao heeft veel muziek en dansen. Je ziet de Salsa, Bachata en meer. Dit is een traditie.
Happy hour
In Curaçao  heb je heel veel Happy hours, dit is een uur waarin de drankjes (oorspronkelijk) de helft van de prijs zijn, maar soms is het ook minder. Je hebt Happy hours op stranden en in restaurants of andere gelegenheden.
Buurteilanden
De buurteilanden van Curaçao zijn Bonaire en Aruba.
Bonaire is een (bijzondere) gemeente van Nederland en Aruba is een zelfstandig land, net zoals Curaçao. Samen heten ze de ABC- eilanden. Het grootste eiland van de ABC-eilanden is Curaçao. Omdat Bonaire bij Nederland hoort, heeft Bonaire dezelfde wetten als in Nederland. Curaçao en Aruba hebben dat niet.


Dieren


In Curaçao heb je verschillende dieren. Ik vertel over de meest bekende:
Flamingo
Een flamingo is een roze vogel die je vaak bij het water ziet. Ze staan vaak op een been. In Curaçao zijn er heel veel, maar ze zijn nooit bij het strand. Ze zitten vaak in een meer waar geen mensen komen.
Leguaan
Een leguaan kan je vaak tegen komen op Curaçao: In je tuin, bij de weg, op het strand, in bomen, op rotsen, overal! Een leguaan is een soort grote hagedis. Wat grappig is, is dat als ze klein zijn dat ze dan gifgroen zijn, en hoe ouder ze worden, hoe donkerder ze worden. Ze worden ook donker als ze onderkoeld zijn.
Pelikaan
Een pelikaan is een grijze vogel die je soms in de zee ziet. Ze hebben een grote snavel waar ze vaak een vis mee vangen. Je ziet ze vaak drijvend op het water, of vliegend naar een prooi ( vis)
Vissen
Je ziet vaak mooie vissen in de zee. Heel leuk om te gaan snorkelen.

Toerisme


Curaçao heeft veel toerisme. Het is een warm eiland met veel stranden, dat trekt toeristen aan. Er zijn dan ook mooie bezienswaardigheden, zoals Curaçao sea aquarium, Ostrich farm, alle stranden, het waterfort en nog veel meer. Wil je wat weten over de geschiedenis van Curaçao dan kan je zo forten en musea bezoeken, maar de meesten vinden het strand het beste. Je hebt dan ook veel winkels waar je leuke souvenirs kan kopen. Daar heb je allemaal dingetjes: knuffels van de dieren die in Curaçao veel voorkomen ( zie Dieren), of dingen van het strand zoals een flesje met zand van Curaçao erin en een schelp, of andere dingetjes. Het is wel vaak duurder dan in gewone winkels.


Papiaments


Curaçao heeft een eigen taal, namelijk Papiaments. Dit is een mengelmoesje van Engels, Nederlands en Spaans. Deze taal is de moedertaal van de ABC- eilanden( Zie Buurteilanden). In Curaçao noemen ze het Papiamentu, in Aruba Papiamento en in Bonaire Papiamen. En in het Nederlands dus Papiaments. Maar het Papiaments heeft twee hoofdvormen, die qua spelling van elkaar verschillen, namelijk Het Papiamento dat wordt gesproken op Aruba heeft een historische spelling, en Papiamentu, dat gesproken wordt op Curaçao en Bonaire wordt gespeld zoals het klinkt.

Tussen twee werelden in


Curaçao ligt in het koninkrijk der Nederlanden, maar het ligt vlak bij Amerika. Daarom kom je in de supermarkt dingen tegen uit Curaçao, Amerika en Nederland. Papiaments ( Zie Papiaments) komt ook uit het Nederlands en het Engels.
De feesten die er gevierd worden komen dan ook uit Nederland ( bijv. sinterklaas) en Amerika ( bijv. halloween)
 

Geld


Curaçao heeft geen euro's, zoals in Nederland, en ook geen dollars, zoals in Amerika. Curaçao heeft zijn eigen muntsoort: de Antilliaanse gulden. Vroeger had Nederland ook guldens, maar dat zijn weer ietsjes andere guldens. Andere woorden voor de Antilliaanse gulden zijn Naf, Ang, Florin, Gulden. Een gulden is ongeveer 52 eurocent, en een gulden is ongeveer 56 dollarcent. Je moet in Curaçao vaak met guldens betalen, maar soms kan je ook met dollars betalen, vaak in winkels speciaal voor toeristen ( zie Toerisme).
 

Klein Curaçao

 
Curaçao heeft een klein eilandje voor de zijn kust, Klein Curaçao. Je kunt er met de boot heen, in ongeveer 2 uurtjes. Klein Curaçao is ongeveer 1,7 vierkante kilometer. En zoals in de inleiding staat, Curaçao is 444 vierkante meter. Klein Curaçao heeft prachtig zand en schelpen. Er staat ook een vuurtoren op Klein Curaçao, die helemaal vervallen is en waar je dus niet meer in kan, maar het is wel mooi om naar te kijken. Achter deze vuurtoren zit een stukje geschiedenis:
Klein Curaçao is een laag eiland. Daarom was het vroeger moeilijk voor de scheepvaart, omdat de bemanning het eiland niet zag of te laat zag. Daarom wilden ze een vuurtoren bouwen. Die werd gebouwd, maar in 1877 werd hij verwoest door een orkaan, en werd hij weer gebouwd. In 1913 werd hij alweer verbouwd. Uiteindelijk was de vuurtoren niet meer nodig.
 

Isla

 
Was ik dit hoofdstuk bijna vergeten: De Isla!
Ik heb natuurlijk allemaal voordelen genoemd, maar er is ook een groot nadeel.
Midden in Willemstad ligt een grote raffinaderij, de Isla. Deze raffinaderij heeft veel milieuvervuilende uitstoten. Je kan het ook zien bij de Isla: je ziet er vaak zwarte rookpluimen uitkomen. Wil je naar Curaçao? Neem dan wel een huisje ver weg van de Isla!


Weetjes


⦁ In 1499 had Curaçao nog maar (ongeveer) 2000 inwoners. Nu heeft het (ongeveer) 150 duizend inwoners.
⦁ Wist je dat de bevolking van Curaçao uit 50 verschillende landen komen?
⦁ Er is een Albert Heijn, net zoals in Nederland, maar dan is alles duurder, omdat het uit Nederland verscheept moest worden.
⦁ Als je boodschappen doet, dan zal je boodschappenjongens tegen komen. Dit zijn jongens die je boodschappen naar je auto brengen. Deze geef je ongeveer een gulden ( Zie vorig hoofdstukje) per volle boodschappentas.
⦁ Je hebt geen gescheiden afval, je stopt alles in een bak.
⦁ Je kan het kraanwater in Curaçao gewoon drinken.
⦁ Het is een gewoonte om in de middag warm te eten.
⦁ Scholen beginnen heel vroeg, nog vroeger dan half 8, maar zijn dan ook vroeg uit.
⦁ Bijna niemand fietst in Curaçao. Iedereen gaat met de auto, want er zijn geen fietspaden of fietsstoplichten.
⦁ In Curaçao valt er gemiddeld 553 mm regen per jaar door korte, hevige regenbuien. Dat is ongeveer de helft van wat er in Nederland valt.

Dit was mijn verslag, ik hoop dat jullie er wat van geleerd hebben!
Heb je iets te zeggen over deze tekst, dat kan in de reacties.

Geschreven in mei 2017

Add comment

Comments

There are no comments yet.