Duurzame energie

Misschien heb je al een keer van duurzame energie gehoord, misschien niet. Hier leg ik in ieder geval uit wat duurzame energie is, waarom het is, de voordelen en nadelen, enzovoort.

1. Wat is duurzame energie?


Duurzame energie is energie dat opgewekt is uit duurzame energiebronnen, dus dat betekent dat je niet iets van de natuur hoeft af te pakken. Ook raakt het nooit op! Wind is bewegende lucht, de zee houd nooit op en de zon doet het ook nog 6 miljard jaar.
Wat is duurzaam?
Iets wat duurzaam is heeft een lange levensduur, iets wat land blijft bestaan. Bijv. Dat is een duurzame relatie, dat is een lange relatie.

2. Wat is energie?


We hebben altijd energie nodig om iets te doen werken. Als we bijvoorbeeld willen zwemmen hebben we energie nodig om ons door het water voort te bewegen. Als we het licht willen aansteken hebben eerst energie nodig, die dan wordt omgezet in elektriciteit, waardoor wij licht hebben.
Er zijn heel wat verschillende soorten energiebronnen. Wij zetten meestal energie om in elektriciteit, omdat we voor heel veel dingen in ons dagelijks leven elektriciteit nodig hebben. Uit duurzame energie kunnen we energie halen, maar ook uit het verbranden van fossiele brandstoffen of kern energie. De grote nadelen zijn dat het heel milieubelastend is en dat het op raakt.


3. Welke soorten duurzame energie zijn er?

 
Zonne-energie:
Zonne-energie is door een van de moeilijkste manieren opgewekt. In een zonnepaneel heb je zonnecellen die door een chemische bewerking een negatieve en een positieve laag gekregen. Dat is ongeveer hetzelfde als bij een magneet. Als er licht op die zonnecellen valt maken de elektronen zich los, er komt dan spanning op te staan, en door een verbinding te maken tussen de positieve en negatieve kant lopen de elektronen door een soort stroomkring. Dan heb je stroom.
Wind-energie:
Zie hoofdstuk Windmolens.
Water-energie:
Je zou denken dat er gewoon een soort stromend beekje is met een waterrad, maar dat is niet zo. Het heet eigenlijk dan ook getijdenenergie. Een getij is bijvoorbeeld eb of vloed. Als het water van eb naar vloed gaat dan stijgt het water. Als je in bijvoorbeeld een binnenzee een dam dicht zet bij eb dan blijft het water laag staan, ook als het aan de andere kant vloed wordt. En als je de dam weer open doet als het vloed is, dan krijg je stroming, en als je daar dan weer een waterrad bijzet heb je energie opgewekt.
 

4. Waarom?


Voordelen
⦁ Je veel geld kan besparen op energierekeningen. Want als je zonnepanelen op een dak plaatst hoef je niks te betalen aan de energie rekening, want die heb je dan niet nodig.
⦁ De aarde wordt hierdoor minder vervuild. Want als je zonnepanelen op je dak hebt, stoot je geen CO2 uit. Dus dat betekent dat de lucht schoner blijft. En dat is dan weer goed voor de gezondheid. Het volgende hoofdstuk is ook een heel groot voordeel.

Nadelen
⦁  Het is duur. Voor een zonnepaneel ben je al snel 300 euro kwijt. Dat is behoorlijk duur als je je hele dak er mee wilt bedekken.
⦁  Windmolens kunnen het landschap verwoesten. Veel natuurliefhebbers zijn daarom tegen windenergie.


5. Broeikasseffect


Onze aarde (en ook andere planeten) worden omringd door een laag gassen: dampkringaat de warmteg. Normaal gezien , worden de zonnestralen die naar de aarde gaan door de aarde wordt teruggekaatst, die gedeeltelijk door de atmosfeer terug naar de ruimte gaan. Maar door broeikasgassen, die worden uitgestoten bij de verbranding van fossiele brandstoffen voor energieopwekking en door uitlaatgassen van vliegtuigen en auto’s kan dat haast niet meer. De warmte kan er dan niet meer doorheen en kaatst dan weer terug naar de aarde. Het wordt warmer! De gevolgen zijn: Het ijs smelt en zakt in zee. Zo stijgt de waterspiegel en komen er heel veel overstromingen en ze worden ook steeds groter. En door dat ijs in de zee kunnen de ijsberen er niet meer op leven. Daardoor gaan ze dood. En als de zee opwarmt gaat het koraal dood.  Je kan dit voorkomen door duurzame energie te gebruiken!

 

6. Leuk proefje


Zwevende vleugel: Ik heb het proefje zwevende vleugel uit mijn proefjesdoos gedaan. Het enig wat je nodig had is: draad van 160 cm, vleugel ( een speciaal papier), Rietje, plakband, tafel, fohn, en een schaar. Wat je moest doen:
Sla de vleugel dubbel en maak het uiteinde met plakband aan elkaar vast, zodat eer een vleugel ontstaat die aan de bovenkant bol is en aan de onderkant plat is. Knip het rietje doormidden. Steek elk half rietje door twee gaten van de vleugel. Snij de draad doormidden en haal elk door stuk draad door een rietje. Span de draden tussen de vloer en de tafel door ze vast te maken met plakband. De vleugel moet goed naar boven kunnen glijden via de draden. Zet de fohn aan en hou hem richting de vleugel. En dan zweefde de vleugel naar boven!
Wat er gebeurde was net zoals een vliegtuigvleugel. Wanneer er lucht naar de vleugel wordt geblazen, zal de lucht over de bolle bovenkant sneller kunnen stromen dan langs de platte onderkant. De druk die de wind aan de onderkant van de vleugel uitoefent, is grotewr dan de druk die de lucht aan de bovenkant uitoefent. de vleugel wordt dus omhoog gedrukt. We noemen dit opwaartse druk.


6. Windmolens

 
Ik heb een speciaal hoofdstukje over windmolens omdat ik daar een interview over heb gehouden.

Windmolens worden gebouwd om duurzame/groene energie op te wekken. Ze zijn in staat om, aangedreven door wind, duurzame energie op te wekken. Windmolens worden ook wel windturbines genoemd. Windmolens worden vaak in windmolenparken gezet. Dat zijn grote parken van soms wel honderd windmolens op het land of in zee. Het voordeel van parken in zee is dat de windmolens geen overlast veroorzaken. Het nadeel is echter dat dure lange hoogspanningskabels nodig zijn om het land te bereiken.
Vragen;
1. Hoe werkt een windmolen?
2. Waarom heeft het wieken? En waarom zijn die altijd de zelfde vorm?
3.  Waavan is een windmolen gemaakt? Hout?
4. Draait een windmolen altijd? ( Is er altijd wind?)
5. Een windmolen is bijna altijd wit, waarom?
6. Als windmolens in de zee staan, staan ze dan altijd op de zeebodem? Dan moeten ze wel lang zijn?

Antwoorden;
1. Windenergie werkt eigenlijk heel simpel. Je hebt een soort bladen van een windmolen. Als de wind daar langs gaat gaan die bladen draaien, en met behulp van een dynamo (zo'n ding op je fiets alleen dan duizend keer groter) wordt energie opgewekt. De windmolens staan meestal aan de kust of in de zee omdat het er harder waait dan op het land.
2 .Wieken hebben steeds een betere vorm, zodat de wind er beter lang kan. En meer kracht opwekt.  Een wiek is net vliegtuigvleugel.
3.  Vaak is de windmolen van metaal en de wieken van sterk kunststof.
4.  Soms staat de windmolen stil, soms is er ( bijna) geen wind.
5. Zo vallen de windmolens op, zo kunnen de vogels de windmolen beter zien zodat ze er niet tegen aan vliegen.
6. Jazeker! Daarom kunnen niet in elke zee windmolens. Windmolens kunnen niet langer zijn dan veertig en een halve  meter.  Onderzoekers zijn ook aan het experimenteren of ze de windmolen op drijvend iets kunnen zetten. Maar nu staan ze nog steeds op de zeebodem.
 
Heb je iets te zeggen over dit verslag,  klopt er iets niet en was dit nuttig voor jou? Laat het weten in de reacties!
 
Geschreven in april 2017

Add comment

Comments

There are no comments yet.