Drugs en alcohol

­­­

 

Wat zijn drugs?

 

Drugs zijn een verzamelnaam voor alle middelen die een verdovende werking op je kunnen hebben. Drugs worden ook wel verdovende middelen, stimulerende middelen, bedwelmingsmiddelen, roesmiddelen, geestverruimende middelen en verboden middelen of dope genoemd.
Er zijn veel verschillende soorten drugs, maar ze hebben allemaal een ding gelijk: ze zorgen voor een verandering van je bewustzijn.  Je kunt hierdoor dingen anders ruiken en zien, maar ook je gevoel en je gedachten kunnen anders worden dan normaal, of je kan helemaal niet meer helder nadenken.
Je hebt drugs die vooral verdoven, waardoor je erg moe wordt en je problemen vergeet. Er bestaan ook drugs die je juist alert laten voelen en ervoor zorgen dat denkt dat je alles en iedereen aankan.
Drugs zijn verslavend om te gebruiken, dat betekent dat je er meer van wil hebben.
In de meeste landen zijn drugs illegaal.
Je kan drugs in verschillende vormen, zoals poeder, pillen en vloeistof.
Drugs zijn op verschillende manieren op te nemen: opeten, opdrinken, opsnuiven, roken en in je aders spuiten.
Er bestaan ook drugs waar je op moet kauwen.

 

 

 

Soorten drugs.

 

Er bestaan, zoals ik al in het vorige hoofdstukje zei, veel verschillende drugs. Vloeistoffen, poeder en pillen. Maar hoe zien ze eruit en welk gevoel krijg je ervan?

Voordat ik een lijstje geef; er zijn twee soorten drugs: harddrugs en softdrugs. Zoals de naam al zegt, harddrugs zijn heftiger dan softdrugs en zijn moeilijker om vanaf te komen.

  • Cocaïne.

Cocaïne, ook wel coke genoemd, is een harddrug. Het is wit poeder dat je opsnuift, oprookt of injecteert en het geeft je een zelfverzekerd, blij gevoel. Je voel je minder moe, maar hebt ook minder eetlust. Je kan je vervelende bijwerkingen krijgen, zoals hartkloppingen en verwardheid.

  • GHB

GHB staat voor gamma-hydroxyboterzuur. Het is een harddrug. Het is een geurloze, kleurloze vloeistof die je opdrinkt. Het smaakt zoutig en werkt ontspannend, ontremmend en seksueel activerend.  Je kan bijwerkingen zoals tijdelijk geheugenverlies, ademstilstand en misselijkheid.

  • Hasj

Hasj is een softdrug. Het is een bruin reepje dat je kan opeten, opdrinken of kan oproken. Het heeft, net zoals wiet, een ontspannende werking en versterkt gevoelens. Sommige mensen drinken het in melk om goed te slapen.

  • Wiet

Wiet is een softdrug. Het is groen plantenmateriaal dat je kan opeten, opdrinken of kan oproken. Het heeft dezelfde werking als Hasj. Hasj en wiet worden samen Cannabis of marihuana genoemd. Het zit ook in spacecake. Hasj en wiet hebben allebei bijwerkingen zoals minder goed kunnen reageren en concentreren.

  • Heroïne

Heroïne is een harddrug. Het is bruin of wit poeder die vooral wordt opgesnoven, geïnjecteerd en opgegeten, opgedronken en opgerookt. De laatste manieren maken de drug minder sterk, en is dus minder populair. Het werkt verdovend en pijnstillend en je kan er bijwerkingen zoals ondervoeding en verwaarlozing van krijgen.

  • Lsd

Lsd is een harddrug. Het een papieren zegeltje, pilletje en soms een vloeistof die je opeet/opeet of onder je tong gehouden (zegeltje). Het versterkt gevoelens en het geeft hallucinaties en verandering in je beleving. De bijwerkingen zijn bijvoorbeeld angst en flashbacks.

  • Methadon

Methadon is een harddrug. Het is vloeibaar of een pil die je opeet of opdrinkt. Het is een verdovend en pijnstillend middel. De bijwerkingen zijn bijvoorbeeld zweten en jeuk.

  • XTC

XTC is een harddrug. Het is een pil of poeder dat je kan inslikken (pil) of kan roken en snuiven (poeder). Het geeft een zorgeloos en ontspannen gevoel, en werkt op je waarneming. De bijwerking zijn bijvoorbeeld overhitting en uitputting.

  • Amfetamine

Amfetamine, ook wel speed of pep genoemd, is een harddrug. Het is een pilletje of poeder die je opeet, opsnuift of injecteert. Je kan je hierdoor beter concentreren en alle moeheid wordt onderdrukt. De bijwerkingen zijn dingen zoals zelfoverschatting en oververhitting.

  • Paddo’s en truffels

Paddo’s en truffels zijn iets anders dan de andere drugs van dit lijstje, het zijn namelijk paddenstoelen! Het geeft verschil van ruimte en tijd en soms zie je dingen die er niet zijn. De bijwerkingen zijn paniek, angst en verwarring.

  • Alcohol

Alcohol ken je natuurlijk wel, maar hoort zeker in dit lijstje thuis. Alcohol geeft een levendig, blij gevoel in het begin. Later kan het overgaan in braken, minder goed reactievermogen en nog wat andere dingen. 8 tot 12 uur laten kan je een kater krijgen, wat betekent dat je dorst krijgt, hoofdpijn hebt en nog meer vervelende dingen.

  • Opium

Opium is ingedroogd melksap van de opiumpapaver of de slaapbol. Het wordt nu niet meer gebruikt, maar het werd vroeger wel gebruikt.

 

 

Wat is een verslaving precies?

 

Een verslaving is een voortdurende drang om een middel te gebruiken. Een ander woord voor verslaving is afhankelijkheid, omdat je afhankelijk bent van iets. Je kan verslaafd zijn aan drugs en alcohol, maar ook aan gokken in een casino, aan werken (workalcoholic) en nog veel meer.

Er zijn twee soorten verslavingen, namelijk een geestelijke verslaving en een lichamelijke verslaving. Een geestelijke verslaving is dat iemand denkt dat hij iets nodig heeft. Je kan alleen maar daaraan denken en aan niets anders. Een lichamelijke verslaving is dat je lichaam is gewend aan dat die stof veel gebruikt wordt en zich aangepast. Als je de stof dan niet meer gebruikt, dan krijg je ontwenningsverschijnselen zoals koorts, slapenloosheid en overgeven.

Bij een verslaving heb je steeds meer van datgene waar je verslaafd aan bent nodig om hetzelfde gevoel te krijgen, dat heet tolerantie. Je kan veel problemen krijgen als je een verslaving krijgt, hier noem ik een paar soorten.
Geldprobleem: Doordat je een verslaving hebt, kan je je baan verliezen waardoor je en geldprobleem krijgt, of je wil steeds meer van datgene waar je verslaafd aan bent kopen. Sociale problemen: doordat je verslaafd bent, kan je interesse in andere dingen afsterven, je hebt bijvoorbeeld geen interesse meer in je hobby’s of om met andere mensen om te gaan.

Er zijn vijf fases van een verslaving proces.
Als eerste heb je de kennismaking met een product. In het begin kan het dat je het nog helemaal niet fijn vindt. De tweede fase is dat je het fijn en leuk vindt. De derde fase is dat het een gewoonte wordt.  De vierde fase is dat elke keer dat je de kans krijgt, je het weer doet. De vijfde fase is dat je aftelt wanneer je het weer kan gebruiken, en er niet goed meer zonder kan.
Let op: Dit is als je een verslaving krijgt. De meeste mensen blijven bij fase twee of drie steken, of bij fase een.

De redenen waarom iemand het gebruikt of doet kunnen verschillende dingen zijn, zoals omdat het lekker is, uit nieuwsgierigheid, om erbij te horen, omdat het niet mag van …. (bijvoorbeeld je ouders) enzovoort. Mensen zijn vaak verslaafd aan drugs of alcohol doen het om problemen te vergeten, maar vaak blijven de problemen of ze verergeren juist.

De mensen die verslaafd zijn in Nederland, zijn er meer dan 1,8 miljoen! We hebben het nu over drugsverslavingen, alcoholverslavingen, medicijnverslavingen en gameverslavingen.

 

Geschiedenis van drugs.

 

Drugs bestaan al heel lang, meer dan 7000 jaar! Dat komt doordat de meeste drugs uit de natuur komen, zoals hasj van de hennepplant. Maar de mensen hadden nog niet de bedoeling met deze planten als wij nu hebben, het was bedoeld als een medicijn!
Er werd bijvoorbeeld op Cocabladeren (bladeren van de cocaïne plant) gekauwd als verdoving en pijnstilling.

In 5000 voor Christus kwam opium bij de Grieken, dat stond voor blijheid en feest.  In 300 voor Christus gebruikten de Grieken hennep, opium, alruin en bilzekruid op feestjes! Een bekende arts schreef dit over de stoffen: ‘Gebruik een handvol voor een verheffende werking, het dubbele om hallucinaties te veroorzaken, drie keer zo veel voor een permanente staat van verstandsverbijstering en een vierdubbele dosis als de dood erop moet volgen.’ Sterk spul dus!

Ook de Romeinen hielden van verdovende middelen.

In de jaren ’50 en ’60 kwamen mensen er ook in Nederland achter hoe je het nog meer kon gebruiken. Niet alle Nederlanders, en ze hadden het afgekeken van de Chinezen! Die gebruikten toen vooral cannabis, Lsd en hasj. Als je goed hebt opgelet in het vorige hoofdstukje weet je wat deze drugs zijn! Later gingen Nederlanders deze drugs ook gebruiken om zich fijn en ontspannen te voelen. In 1970 was amfetamine als hasj gebruiken erg populair, en in 1990 ging het gebruik van Lsd achteruit en werd XTC populair. XTC is in 1800 uitgevonden in Duitsland in een laboratorium. Het was bedoeld als een geneesmiddel, maar een bedrijf wilde het als eetlustremmer gebruiken, alleen had het veel bijwerkingen. Een bedrijf wilde het gebruiken als waarheidsserum (een middeltje dat je inneemt waardoor je niet meer kan liegen), maar dat ging ook niet door. In 1960 was XTC in Polen nog wat beter gemaakt om als drug te gebruiken. En het werd heel populair! Op Ibiza werd ook erg veel XTC gebruikt. Toen kwam er weer een periode van ‘speed’ (amfetamine).

 

Wat doen drugs verder met je lichaam?

 

Drugs zijn over het algemeen erg ongezond om te gebruiken. Maar wat krijg je er nou precies van?

Als je drugs gebruikt, is het ongezond voor meerdere lichaamsdelen. Je hersenen, longen, maag, wat eigenlijk niet? Hier een lijstje.

Botten-Veel alcohol drinken heeft een slechte invloed op je botten, vooral bij jongeren en jongvolwassenen.

Darmen-Door veel alcohol te drinken heb je meer kans op kanker aan je dikke darm en door heroïne kan je een darmverstopping krijgen.

Lever-Door XTC, speed en coke kan je je lever en je nieren beschadigen. Veel alcohol gebruik kan ook leiden tot leverzwelling en leververvetting. 

Longen-Tabak en Cannabis kan zorgen voor schade bij de luchtwegen en de longen. Als je cocaïne rookt met een pijp, kan je veel schade aan je longblaasjes krijgen, en veel cocaïnegebruikers krijgen later veel chronische longaandoeningen.

Neus-Het snuiven van amfetamine kan ernaar leiden dat je neusslijm geïrriteerd en beschadigd raakt. Door het snuiven van cocaïne kan je ontstekingen aan je neus of bloedneuzen krijgen.

Tanden- Xtc en amfetamine, daar kan je van gaan knarstanden, wat ervoor zorgt dat je gebit gaat slijten. Xtc en cocaine kunnen er ook voor zorgen dat je minder speeksel in je mond krijgt, terwijl speeksel een natuurlijke gebitsreiniger is. Alcohol tast je glazuur aan.

Hersenen- Door drugs en alcohol kunnen je hersenen veel schade krijgen.

Mond en keel- Alcohol heeft een kankerverwekkende stof in zich, waardoor je veel meer kans krijgt aan kanker rond je mond en keelholte.

Hart en bloedvaten- Amfetamine, Cocaine en XTC verhogen je hartslag en bloeddruk en amfetamine zorgt voor een hogere kans op hartritmestoringen. Alcohol maakt de kans op bloed en vaatziekten groter.

Maag- Door veel alcohol te drinken kan je maagvliesontsteking of maagzweer krijgen.

Ondanks al deze slechte dingen, gebruiken mensen nog steeds drugs!

 

Regels over drugs.

 

De regels van drugs verschillen per land. Bij sommige landen krijg je de doodstraf als je drugs gebruikt, en in sommige landen zijn er een paar drugs legaal!

In Nederland is het verboden om als je onder de 18 jaar bent drugs te gebruiken of te verkopen. Harddrugs of grote hoeveelheden drugs zijn verboden en strafbaar. Toch kan je in een coffeeshop in Nederland drugs kopen! Er zijn wel hele strenge regels: Niet verkopen aan minderjarigen, geen overlast op straat veroorzaken, geen reclame of korting, geen harddrugs, geen alcohol, niet aan buitenlanders verkopen, een coffeeshop mag niet meer dan 5 gram softdrugs aan een persoon per dag geven en ze mogen niet meer dan 500 gram softdrugs kopen.

Nederland is een van de weinige landen die coffeeshops heeft. Veel mensen komen ook voor die reden op vakantie in Nederland! In sommige andere landen heb je ook wel coffeeshops maar veel minder, zoals Tsjechië en Denemarken.

In landen zoals Indonesië en Singapore kan je als je drugs over de grens smokkelt, de doodstraf krijgen!

Als je drugs mee neemt op vakantie, let dus goed op en zoek op welke drugs er legaal zijn en of er drugs legaal zijn.

In Nederland is alcohol wel gewoon legaal, maar alleen als je boven de 18 bent. Er zijn wel landen waar ook alcohol verboden is!

 

Geschreven in maart 2018