De Bijbel

1.    Wat is de bijbel?

 

De Bijbel is het heilige boek van de christenen. Het woord stamt af van het Griekse woord biblia, wat boek betekent. Een bijbel is geen doorlopend verhaal, maar een verzameling verschillende ‘boeken’ met meestal een doorlopend verhaal. Die boeken zijn geschreven door verschillende soorten mensen, zoals profeten, geleerden, koningen en het gewone volk. In die boeken vind je verschillende soorten teksten: geschiedenis, levensbeschrijvingen, wetten, poëzie etc. Er loopt wel een hoofdlijn door alle verhalen heen: Gods plan om de hele schepping te bevrijden van het kwaad. Het is belangrijk om tijdens het lezen de hoofdlijn in gedachten te houden.

Het bestaat uit twee delen: het nieuwe testament en het oude testament. Het woord “testament” betekent “verbond“, een afspraak tussen God en mensen. De Tenach bestaat uit  3 delen waarvan de bekendste de Thora is. 39 van de boeken komen overeen met het Oude Testamant, maar in een andere volgorde. Christenen gebruiken het oude testament om de tijd voor Jesus (Christus) aan te duiden. In het Nieuwe Testament wordt het Oude Testament vaak geciteerd. Het Oude Testament beslaat een tijdperk van eeuwen en het Nieuwe Testament maar enkele tientallen jaren.

Alle soorten Christenen gebruiken dezelfde bijbel. Maar de vertalingen zijn soms iets anders doordat er een iets andere voorkeur over de vertaling is.

 

2.    Wat is de invloed van de Bijbel?

Algemeen

De bijbel is een erg  invloedrijk boek, misschien wel het meest invloedrijke! De belangrijkste reden, is natuurlijk dat het door God is geïnspireerd. Het zijn normale verhalen uit het leven, waar ze zich in kunnen vinden. De teksten gaan over jou en jouw leven. Er komen veel emoties en ervaringen in de verhalen voor, waar mensen bewust en onbewust van leren en zich in kunnen herkennen

Kunst

Talloze werken uit de muziek, kunst en literatuur zijn door de Bijbel geïnspireerd. Bijvoorbeeld de Matthäus Passion is een muziekstuk over de het lijdens- en sterfverhaal van Jezus. De Schepping van Adam is een schilderij waar God leven blaast in Adam (Genesis). In de literatuur zijn dus veel werken door de Bijbel geinspireerd, maar ook de Nederlandse Taal! Vooral bij uitdrukkingen en gezegden, zoals:

  • Een rib uit je lijf. (Genesis 2: 21-22)
  • Bij de pakken neerzitten. (Genesis 49:14)
  • Iemand de mond snoeren. (1 Petrus 2:15)

Cultuur

De Tien geboden zijn de leefregels die door God via Mozes aan de mensen gegeven zijn. Ze hebben veel invloed gehad op de Westerse normen en waarden. De geboden zijn, in makkelijkere taal geschreven:

“- Je mag geen andere goden dan mij vereren.
- Je mag geen beelden vereren.
- Je mag mijn naam niet misbruiken.
- Je mag niet werken op de zevende dag. Dat is de rustdag die ik gegeven heb. Het is een dag voor vreugde, liefde en gebed.
- Je moet eerbied hebben voor je ouders.
- Je mag niemand doden.
- Je moet goed voor je man of vrouw zorgen.
- Je mag niet stelen.
- Je mag niet liegen.
-Je mag niet jaloers zijn op wat andere mensen hebben.”
Bron: http://www.nabbi.be/junior-bijbel/content.php?ID=1368

 

“De Bijbel is het Woord van God: het bevat een boodschap voor jou op dit moment. “

3.    Bijbelverhalen.

 

  1. Koning David

Koning David was de grote koning uit het Oude Testament. Niet alleen was hij de koning van het Verenigd Koninkrijk Israël, hij was ook de man naar Gods hart. Maar Koning David had heel wat problemen in zijn leven en maakte ook veel fouten. Koning David heeft gemoord, hij heeft gelogen, hij beging echtbreuk en hij had meer dan een vrouw tegelijk. 

David is een jonge herdersjongen die zomaar koning werd.  Als jongste kind van zijn vader Isai heeft hij het minste aanzien, maar God koos hem toch uit.
David versloeg Golitiah , een angstaanjagend militair. Hierdoor werd hij bekend bij de koning van Israël, Saul. Hij wordt bekend bij het volk en wordt legeraanvolger. Dat doet hij goed, maar Saul wordt bang voor hem. Hij merkt dat God wel bij David is, maar niet bij zichzelf. Daarom wil hij hem vermoorden, waardoor David moet vluchten. Steeds weet hij hem te ontwijken, en hij had zelfs een keer de kans om Saul te vermoorden, wat hij niet had gedaan. Toen Saul was overleden in de oorlog met de Filisteinen, nam David zijn plek in. Dat deed hij fantastisch! Maar er kwam een eind aan het sprookje.
David misbruikt zijn macht om met een getrouwde vrouw genaamd Batseba een relatie te beginnen en met haar naar bed te gaan. Als hij hoort dat Batseba zwanger is, besluit hij haar man Uria om te laten komen in de oorlog. Hiervoor strafte God hem; in zijn familie kwamen problemen en het kind stierf. Het was zijn oprechtheid, zijn eerlijkheid om zijn fouten te bekennen, het smeken om vergeving wat God aanstond. Niet zijn perfecte levenswandel.

 

  1. Kerstmis

Het woord Kerst is een verbastering van het woord Christus. Met Kerstmis wordt namelijk door de christenen de geboorte van Jezus Christus gevierd. In Jezus kwam God als mens naar de aarde. Hij zou, in de wereld vol duisternis, licht brengen. Hoewel Kerst op 25 en 26 december wordt gevierd, is het niet zeker of dit de werkelijke geboortedatum van Jezus was.

Het kerstverhaal heeft zich 2000 jaar geleden afgespeeld, en het begint in Nazareth, een stad in Israel. Daar woont de timmerman Jozef met zijn verloofde vrouw Maria. Maria krijgt op een dag bezoek van de engel Gabriel, die haar vertelde dat ze een zoon zou krijgen die ze Jezus zou moeten noemen. Vlak daarna merkte ze dat ze inderdaad zwanger was, ook al was ze nog maagd.
Een tijdje daarna werd er een volkstelling gehouden, wat betekende dat iedereen zich in de stad waar hij of zij was geboren moest inschrijven. Omdat Jozef in Betlehem was geboren, gingen hij en Maria op een ezel daarheen. De hoogzwangere Maria moest lang reizen, en toen ze in Betlehem aankwamen, stond ze op het punt om te bevallen. Ze probeerde onderdak te vinden, maar alles zat al vol. Uiteindelijk verbleven ze in een stal, waar Maria beviel. Jezus werd in doeken gewikkeld in de voerbak gelegd, een plaatje dat we nog vaak terugzien.

Dichtbij de stal zaten herders in het veld om op hun kudde te passen. Ze kregen bezoek van een engel, die hen vertelde over de geboorte van Jezus. Ze zei: “Vrees niet, want ik breng u het mooiste nieuws dat u ooit heeft gehoord. Vandaag is in Bethlehem de Redder geboren: Jezus Christus. Het kindje is in doeken gewikkeld en ligt een kribbe”. Toen ze had gesproken, kwam er engelen die ‘Ere zij god’ zongen. Toen de engelen weg waren, gingen de herders naar de stal, die ze snel vonden. Ze waren zo verbaasd dat ze aan de hele stad het nieuws vertelden. Jozef en Maria kregen later ook bezoek van drie wijzen uit het Oosten, namelijk geleerde sterrenkundigen. Ze hadden ver weg in het Oosten een grote ster gezien, waardoor ze wisten dat er een grote Joodse koning geboren was, oftewel Jezus. De wijzen gaven Jezus mirre, wierook en goud. Nadat Jezus was geboren en bezoek had gekregen van de herders en de drie wijzen, namen Jozef en Maria hem weer terug naar Nazareth, waar hij is opgegroeid.

 

4.    Mijn mening.

 

Ik vind de Bijbel een erg bijzonder boek. Ik heb het nog lang niet allemaal gelezen, maar de stukjes die ik heb gelezen vond ik erg bijzonder. Ook het verhaal over de feestdagen zoals Pasen en Kerstmis, is erg mooi om te lezen. Het is bijzonder je voor te stellen dat de verhalen (en God of Jezus in het algemeen) echt hebben bestaan en die dingen hebben gedaan, want daar heeft iedereen een andere mening over. Het brengt veel moralen met zich mee en je moet er echt over nadenken.

 

Geschreven in Januari 2019

Create Your Own Website With JouwWeb